Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι…

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014, 08:27
Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι…
Ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα, που «καταργεί» την όραση και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Πρόκειται για το «Δείπνο στο σκοτάδι», μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα. Η επιτυχία της δράσης οδήγησε σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη. Αυτό το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση στην Αθήνα και έκτη στην Ελλάδα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» οξύνει τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όσφρησης και της ακοής, αλλά καταργεί την όραση. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε μια αίθουσα, όπου δεν θα υπάρχει καμία πηγή φωτός. Το εστιατόριο θα κλείσει όλα τα φώτα, κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο δείπνο απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, άτομα με ή χωρίς προβλήματα όρασης, θα βρίσκονται εκεί για να κατευθύνουν τους θαμώνες και με τις κατάλληλες οδηγίες να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία.

Η επιλογή των φαγητών θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων. Για τον σκοπό, αυτό το μενού θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις. Κλειδί για την επιτυχία της βραδιάς θα αποτελέσει μια οδηγία-κανόνας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης: τα αντικείμενα και τα πιάτα θα τοποθετούνται στο τραπέζι με τη μέθοδο του ρολογιού (για παράδειγμα το κρέας τοποθετημένο στη θέση της ώρας 12, το ποτήρι του κρασιού στη θέση της ώρας 3, ενώ οι πατάτες στη θέση της ώρας 6), ώστε να διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στον προσανατολισμό.

Πρόκειται για μια εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στην Ελλάδα, τη δράση διοργανώνει ομάδα εθελοντών, με επικεφαλής τον 26χρονο δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος απέκτησε τη σχετική τεχνογνωσία έπειτα από πρακτική σε αντίστοιχο εστιατόριο στο Παρίσι. «Πρόκειται για μια βραδιά ευαισθητοποίησης, μια βιωματική εμπειρία, όπου καλούμε όλους όσους βλέπουν να απολαύσουν το φαγητό αφήνοντας την όραση απ' έξω και δίνοντας βαρύτητα στις υπόλοιπες αισθήσεις» εξηγεί ο ίδιος.

Το 6ο «Δείπνο στο σκοτάδι» θα φιλοξενηθεί αυτό το Σάββατο, στις 9 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρίων Royal» (Αρκαδίας 16, Περιστέρι). Η τιμή συμμετοχής στο δείπνο κοστίζει 20 ευρώ με πλήρες μενού. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014, 08:33