Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Η χειρότερη συνέπεια της διαρκούς οικονομικής κρίσης δεν είναι άλλη από την απόλυτη εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί χιλιάδες συμπολίτες μας, που αναγκάζονται να επιβιώνουν με τα απειροελάχιστα υπάρχοντά τους στις πιο σκοτεινές σκιές που διαγράφει το είδωλο του πολιτισμού μας. Για κάποιους, πρώην γείτονες μας της «διπλανής πόρτας», το σπίτι τους είναι πια το πιο απόμερο παγκάκι της πλατείας, η λιγότερο υγρή γωνία του δρόμου, τα χαλάσματα του εγκαταλελειμμένου σταθμού του τρένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ την ίδια ώρα, σε πολύ περισσότερες χιλιάδες από αυτούς καταμετρώνται τα σπίτια που είναι αδιάθετα και ακατοίκητα, φαινόμενο επίσης απότοκο της οικονομικής κρίσης. Όπως και ο συσσωρευμένος πλούτος που βρίσκεται στις θυρίδες και τους λογαριασμούς ελάχιστων, ενώ οι συμπολίτες τους ζουν υπό χειρότερες συνθήκες συγκριτικά με τριτοκοσμική χώρα, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η νεαρή Μαριάννα Πέππα εντόπισε αυτή την προσβλητική για την πολιτισμό μας αντίφαση και, αρνούμενη να συνηθίσει στις εικόνες της εξαθλίωσης στην πόλη της, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Και τα κατάφερε: Τα τελευταία 2,5 χρόνια, με αφετηρία το Θησείο, κάθε Τρίτη βράδυ γυρνάει με την ομάδα φίλων της και εθελοντών, που συμμερίζονται την ευαισθησία της, τις σκοτεινές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που φιλοξενούν συμπολίτες μας που τα έχουν χάσει όλα, προκειμένου να τους προσφέρει τα απλά, βασικά, και όμως τόσο πολύτιμα: ένα πιάτο φαγητό και ένα χαμόγελο στήριξης και ανθρωπιάς.

Το zougla.gr συνόδευσε την ομάδα της Μαριάννας Πέππα στην παροχή τροφίμων σε άστεγους στο κέντρο της Αθήνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία πλέον έχει λάβει τον χαρακτήρα… μικρού κινήματος με το όνομα «Δείπνο Αγάπης». Το zougla.gr συμμετείχε στη βόλτα της περασμένης Τρίτης.

Κάθε Τρίτη βράδυ, ο ομάδα 'Δείπνο Αγάπης' μοιράζει αγαθά στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε το ρεπορτάζ
:

Τα μέλη της ομάδας «Δείπνο Αγάπης» μιλάνε στους άστεγους συμπολίτες μας με τα μικρά τους ονόματα – η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός καλλιεργήθηκαν με τον καιρό και μετατράπηκαν σε σχέσεις φιλίας, αλλά και ευγνωμοσύνης. Αμοιβαίας. Επί τρεις ώρες, η ομάδα μοίραζε περισσότερες από 75 μερίδες φαγητού και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προσφορά των ίδιων, επιχειρηματιών και πολιτών που σκέφτηκαν καλά πριν πετάξουν ή καταχωνιάσουν σε κάποιο πατάρι υπάρχοντα άχρηστα για αυτούς, υπερπολύτιμα όμως για κάποιους άλλους.

​«Δεν μου το επέτρεπα να μην κάνω τίποτα και να συνηθίσει το μάτι μου στην εικόνα ανθρώπων που κοιμούνται στον δρόμο. Μου χρεώνω ότι δεν το ξεκίνησα νωρίτερα.  Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μένει απαθής. Πιστεύω πολύ στη μονάδα αλλά και στον λαό μας και μπορούμε να κάνουμε θαύματα»«Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που σε περιμένουν κι ότι η παρουσία σου κάνει τη διαφορά για αυτούς. Θα ήθελα να δω αυτή την πρωτοβουλία να επεκτείνεται από περισσότερο κόσμο, και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και της Ελλάδας, όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό που κάνουμε δεν έχει ταβάνι και μπορούν να γίνουν πάρα πολλά», περιγράφει η Μαριάννα Πέππα, που χρεώνει στον εαυτό της το γεγονός ότι… δεν ξεκίνησε τη δράση της νωρίτερα. «Δεν μου το επέτρεπα να μην κάνω τίποτα και να συνηθίσει το μάτι μου στην εικόνα ανθρώπων που κοιμούνται στον δρόμο. Μου χρεώνω ότι δεν το ξεκίνησα νωρίτερα.  Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μένει απαθής. Πιστεύω πολύ στη μονάδα αλλά και στον λαό μας και μπορούμε να κάνουμε θαύματα», συνεχίζει.

Παροχή τροφίμων αλλά και βασικής ιατρικής βοήθειας, από γιατρό της ομάδα του Δείπνου Αγάπης

«Κάποιοι θεωρούν το παγκάκι ή τη γωνία που μένουν το σπίτι τους και μου λέγανε ότι δεν μπορούν να φύγουν ούτε για μια μέρα, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους. Αυτή είναι η κατάσταση. Θεωρώ ότι με αυτή τη δράση δεν προσφέρουμε μόνο, αλλά κερδίζουμε πολλά κι εμείς οι ίδιοι.Νομίζω ότι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και μαθαίνουμε να εκτιμούμε τις σημαντικές αξίες της ζωής. Βλέπουμε ανθρώπους με ελάχιστα υπάρχοντα, να τα μοιράζονται. Αυτό μας διδάσκει πολλά», καταλήγει η Μαριάννα Πέππα, χαμογελώντας. 

Προσφορές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από ευαισθητοποιήμενους πολίτες

Για κάποιους συμπολίτες μας, αυτό είναι το σπίτι τους...

Απαραίτητη ιατρική βοήθεια, εκεί όπου... δεν φτάνει το κράτος

«Η στήριξη προς τον αδύναμο δεν κάνει διακρίσεις»

Σύμμαχος και αρωγός σε αυτή την πρωτοβουλία είναι εδώ και λίγο καιρό ο γνωστός για τη φιλοζωική του δράση, και ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των κακοποιήσεων σκύλων, Παναγιώτης Μήλας, επικεφαλής της δημοφιλούς ομάδας «Angels Team Athens».

«Μας συγκίνησε αυτό που κάνει η Μαριάννα. Η ομάδα μας συστάθηκε για την κακοποίηση των ζώων αλλά ο απώτερος σκοπός είναι να προάγουμε τον πολιτισμό, την παιδεία και να βάλουμε ένα νέο πρότυπο στη φιλοζωία στην Ελλάδα. Έστω κι έναν άνθρωπο να σηκώσουμε από τον καναπέ, είναι επιτυχία», δηλώνει στην κάμερα του zougla.gr, την ώρα που μεταφέρει ένα καφάσι με φρούτα.

'Έχουμε κοινή βάση, την προσφορά προς τον αδύναμο. Δυστυχώς υπάρχει η αντίληψη ότι φιλοζωία και φιλανθρωπία είναι αντίθετα πράγματα. Θέλουμε να δείξουμε στην πράξη ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί'

«Έχουμε κοινή βάση, την προσφορά προς τον αδύναμο. Δυστυχώς υπάρχει η αντίληψη ότι φιλοζωία και φιλανθρωπία είναι αντίθετα πράγματα. Θέλουμε να δείξουμε στην πράξη ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί. Θέλουμε να δείξουμε ότι φιλοζωία και φιλανθρωπία είναι ένα. Και αυτοί οι άνθρωποι μας διδάσκουν πολιτισμό και παιδεία. Τα ζώα τους για παράδειγμα τα έχουν καλύτερα από ότι πολλοί πλούσιοι. Δίνουμε υλικά και παίρνουμε πνεύμα, όπως επίσης και μάθημα ζωής», σημειώνει, καταλήγοντας: «Δεν πρέπει να ντρέπεται αυτός που μπορεί να κάνει λίγα, πρέπει να ντρέπεται αυτός που δεν κάνει τίποτα»…

Η ισχύς εν τη ενώσει, για τους δύο ευαισθητοποιημένους πολίτες, που θέλουν να παραδειγματίσουν με τις πράξεις την κοινωνία, ώστε να βρεθούν μιμητές...

Στο Δείπνο Αγάπης μπορούν να προσφέρουν όλοι, είτε με τη φυσική τους παρουσία κάθε Τρίτη, είτε παρέχοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μάθετε περισσότερα εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης