Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τους νέους κανόνες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Πρόκειται για το ν/σ με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η οριστική απόφαση για τη χορήγηση του διπλώματος θα λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από τη δοκιμασία, με τα εξέταστρα να ορίζονται στα 15 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα η δυνατότητα συνοδευόμενης οδήγησης για άτομα 17 ετών.

Οι υποψήφιοι 17χρονοι θα περνούν τις ίδιες διαδικασίες εξετάσεων και σε περίπτωση επιτυχίας θα βεβαιώνεται η ικανότητά τους για οδήγηση με συνοδεία οδηγού, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον πέντε έτη και να μην έχει συγκεντρώσει κανέναν πόντο στο point system τον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρακτική εξέταση του υποψηφίου οδηγού αφορά σε δύο διαδικασίες, στην πορεία και στις ειδικές δοκιμασίες (ελιγμοί).

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του υποψηφίου στη δεύτερη διαδικασία είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης, ενώ ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τη θεωρητική εξέταση.

Τα δύο στάδια της πρακτικής εξέτασης μπορούν να διεξαχθούν την ίδια ημέρα.

Ο δάσκαλος οδήγησης θα βγαίνει από το όχημα, καθώς πλέον θα απαγορεύεται η παρουσία του κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Σε όλα τα στάδια η διαδικασία θα καταγράφεται, ενώ το ζευγάρι εξεταζόμενου και εξεταστή θα προκύπτει από ηλεκτρονική κλήρωση λίγο πριν από την εξέταση.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όσον αφορά στις παραβάσεις που σχετίζονται µε την έκδοση άδειας οδήγησης, κατηγοριοποιούνται σε πολύ σοβαρές, σοβαρές και ελαφρές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης