Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

 
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των απολυτηρίων και των πτυχίων των σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και των εξωτερικών φρουρών που εργάζονται στις φυλακές της χώρας.

​Από την έρευνα εντοπίστηκαν 21 εργαζόμενοι που κατείχαν πλαστά απολυτήρια Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, έχει ελεγχθεί περίπου το 90% των απολυτηρίων, ενώ η έρευνα πρόκειται να περατωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε αναμένονται τα στοιχεία κάποιων δευτεροβάθμιων διευθύνσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν 21 πλαστά απολυτήρια, με αποτέλεσμα να ανακληθούν οι σχετικοί διορισμοί.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι έξι εξωτερικοί φύλακες και 15 σωφρονιστικοί είχαν προσκομίσει κατά τον διορισμό τους απολυτήρια λυκείου τα οποία έφεραν παραποιημένο βαθμό.

Οι εν λόγω υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζονται στα σωφρονιστικά καταστήματα του Κορυδαλλού, του Αυλώνα, της Κομοτηνής, της Πάτρας (Άγιος Στέφανος), της Κέρκυρας, του Μαλανδρίνου και της Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτεταμένο φαινόμενο

Πάντως, το φαινόμενο των πλαστών πτυχίων δεν αφορά μόνο τους σωφρονιστικούς, αλλά εντοπίζεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Πριν από μήνες, άλλωστε, αποκαλύφθηκε ότι το 10% όσων δημοσίων υπαλλήλων είχαν ελεγχθεί κατείχε πλαστό απολυτήριο λυκείου, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται από τους… παραβάτες στον τελικό βαθμό του εγγράφου, προκειμένου να έχουν καλύτερο βιογραφικό. Η νομοθεσία προβλέπει άμεση απόλυση για όσους παραποιούν δημόσια έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια βάζουν μέσα στον φάκελο που αφορά στην πρόσληψη ή την προαγωγή τους.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των ελέγχων μπήκαν 35.000 μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, η σύμβαση των οποίων μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους ελέγχους αυτούς αναμένεται να προκύψουν τουλάχιστον 2.500 απολύσεις υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το ποσοστό των πλαστών δικαιολογητικών σε δήμους, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου σε δείγμα 5.000 υπαλλήλων άγγιζε τον περασμένο Ιούλιο το 7% (316 πλαστά), εκ των οποίων πάνω από το 70% (266 περιπτώσεις) αφορούσε σε πλαστά απολυτήρια λυκείου.

Τα πλαστά απολυτήρια, που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις για τον διορισμό των υπαλλήλων, φανερώνουν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είτε δεν έχουν φοιτήσει σε λύκειο είτε έχουν αλλάξει την τελική βαθμολογία, προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια διορισμού.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τρεις οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ελέγχονται για πλαστά πτυχία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης