Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μπήκε η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, μετά και τον πρόσφατο φονικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Η αρμόδια επιτροπή συγκλήθηκε εκτάκτως στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης για να αποτιμήσει όλα τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με προσοχή τα δεδομένα που καταγράφουν οι σεισμογράφοι.

Στη νέα σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου, αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα έγινε αισθητός και στην Αττική.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι «από τον Ιούλιο στην περιοχή της Θήβας, έχουν γίνει πάνω από 1.700 δονήσεις και είμαστε σε επιφυλακή», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε ως πολιτεία να είμαστε έτοιμοι». Και σημείωσε ότι η Θήβα και η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού επανεξετάζεται, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» πρόσθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, σε πρόσφατες δηλώσεις του, και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης είχε αναφερθεί στη Θήβα, δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».

«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό» εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι αναμένεται σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» είχε ξεκαθαρίσει.

Ανησυχίες για τη σεισμική δραστηριότητα στη Νίσυρο

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες τρεις σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 8 και 10 χιλιομέτρων, νότια της πόλης της Νισύρου.

Οι δύο πρώτοι καταγράφηκαν στις 01:22 και είχαν ένταση 4,4 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο τρίτος σεισμός καταγράφηκε στις 02:27 και το μέγεθος του μετρήθηκε στους 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών στην περιοχή της Νισύρου και της Τήλου χαρακτήρισε πρόσφατα ως ανησυχητική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η επιμένουσα σεισμικότητα δημιουργεί ανησυχία και αξίζει να αξιολογηθεί εκ νέου, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος γένεσης και άλλου ισχυρού σεισμού δεν έχει εκλείψει.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε η σεισμική δράση στην περιοχή, έχουν καταγραφεί περί τους 1.500 σεισμούς.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης