Μια σπάνια εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, καθώς συνδέθηκαν με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και συνομίλησαν για λίγα λεπτά με τον αστροναύτη Chris Hadfield! Όλα αυτά, χάρη στη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ) της NASA, της ESA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος) και του οργανισμού ARISS (Amateur Radio on the International Space Station).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαφή των μαθητών έγινε τη στιγμή που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρισκόταν στα 450 χιλιόμετρα πάνω από τη χώρα μας, μέσω ασυρμάτων VHF και το διακριτικό κλήσης που χρησιμοποιήθηκε από τον αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν το OR4ISS. Το διακριτικό που έχει εκχωρηθεί ειδικά για το σχολείο και για τη συγκεκριμένη επαφή από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων είναι το J41ISS.

Δείτε το ρεπορτάζ από τη «ζεύξη» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μαθητών και του αστροναύτη, στην έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, στο Περιστέρι, στις 28/2/2013.

«Που κοιμούνται οι αστροναύτες»; «Νιώθουν μόνοι τους εκεί πάνω»; «Έχουν δει ποτέ εξωγήινους»; «Βοηθούν την ανθρωπότητα αυτά τα ταξίδια»; Οι ερωτήσεις που απηύθυναν οι μαθητές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση ARISS (Amateur Radio in International Space Station) είναι μια εθελοντική οργάνωση που απαρτίζεται από μέλη εθνικών ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων (όπως η ARRL των ΗΠΑ, η RSGB της Αγγλίας, η DARC της Γερμανίας, η RAAG της Ελλάδας κ.λπ.). Οι εν λόγω ραδιοερασιτέχνες εργάζονται σε εθελοντική βάση, με σκοπό τη μελέτη, την οργάνωση και την εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης