«Να γίνουν δυνατοί, καλύτεροι χριστιανοί» και να τον συγχωρήσουν ζήτησε από τα θύματά του ο 49χρονος Νίκος Κοντοστάθης, ο οποίος απολογείται για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τις 12 ανθρωποκτονίες και τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών που του καταλογίζονται, για το πολυετές διάστημα που εμφανιζόταν ως «Dr Kontos».

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου ξεχωριστά για κάθε μία από τις υποθέσεις των ανθρώπων που παραδόθηκαν στις δήθεν εγνωσμένου κύρους θεραπείες του και είτε απεβίωσαν, είτε κέρδισαν τον θάνατο, αλλά με σοβαρότατες βλάβες που φέρεται να προκλήθηκαν από τις ανορθόδοξες μεθόδους του «Δόκτορα Ογκολογίας». Σε κάποιες περιπτώσεις έδωσε τι δική του εκδοχή για τις επαφές που είχε με καρκινοπαθείς και βαρέως πάσχοντες και τους συγγενείς τους, ενώ για κάποιες υποθέσεις ο 49χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει καθόλου τα θύματα ή τους συγγενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα είπε στο δικαστήριο ο βασικός κατηγορούμενος, έχει δύο εταιρείες, μία εμπορική και μία για σέρβις συστημάτων επικοινωνιών με την οποία «συμμετείχαμε στο c4i σε συνεργασία με τη Siemens».

Εισαγγελέας: Έχετε εργοστάσιο; Κάποια μονάδα κάπου;

Κατηγορούμενος: Όχι. Εγώ μόνο σέρβις κάνω, δεν παράγω… Συμμετείχαμε στο C4i σε συνεργασία με Siemens και σε διάφορους άλλους διαγωνισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ανέφερε ότι έχει σπουδάσει οδοντοτεχνίτης στην Ελλάδα και στην Αμερική παρακολούθησε σχολή για ηλεκτρονικές επικοινωνίες, προσθέτοντας πως έχει πάρει και άδεια πιλότου και πετούσε αεροσκάφη τύπου Cessna, ωστόσο σταμάτησε λόγω ενός προβλήματος στο αυτί.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε στον «Δόκτορα Κόντο» ότι αν και στο δικαστήριο είπε πως «το λάθος του» ήταν ότι δεν διέψευσε τη φήμη περί καταξιωμένου ογκολόγου, εντούτοις το θέμα δεν αφορά μόνο μία διάψευση, αλλά την προβολή αυτής της ιδιότητας.

Εισαγγελέας: Είχατε σελίδα linkedin, ιατρική ταυτότητα που δείξατε σε μάρτυρες και διάφορες συμπεριφορές που έμμεσα υποδεικνύουν αυτό. Στέλνατε μήνυμα «είμαι στο χειρουργείο», λέγατε ότι είχατε επαφές με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και άλλους, ότι θεραπεύσατε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θεραπεύσατε τον Σουμάχερ…

Κατηγορούμενος: Έτσι όπως το αναπτύσσετε φαίνεται να έχετε δίκιο. Το να είχα πει ότι είμαι θεράπων ιατρός για τον Σουμάχερ είναι παράλογο, δεν έκανα τέτοιες συνδέσεις με το όνομά μου. Εγώ έλεγα να έχουν πιστή στον Θεό και έφερνα ως παράδειγμα τον Σουμάχερ. Κάποια στιγμή με είχαν πάρει τηλέφωνο και μου είχαν πει για ένα παιδάκι που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της κυρίας Βαρδινογιάννη. Αυτό ήταν, δεν ήταν τίποτα περισσότερο. Όταν μπαίνεις σε ένα μοναστήρι και έρχεται ο κόσμος, σου φιλάει τα χέρια, σε αγκαλιάζει, μόνο καμπάνες δεν χτυπάγανε, αυτό ήταν που δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω αλλά ποτέ δεν πρότεινα τίποτα άλλο πέρα από βοτανοθεραπείες. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου. Έπεσα στο αμάρτημα της περηφάνειας και του εγωισμού, σαν άνθρωπος θόλωσα.

Οι ισχυρισμοί και το γενικότερο ύφος του απολογούμενου προκάλεσαν αντιδράσεις των συγγενών θυμάτων που παρακολουθούν την απολογία του. Η μητέρα θύματος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή της και αποκαλώντας τον «ψεύτη» αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ μία άλλη γυναίκα, επίσης μητέρα θύματος, όταν ο 49χρονος παρακάλεσε τα θύματα να «γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να τον συγχωρήσουν» φώναξε «ποτέ. Τον σιχαίνομαι».

Η τοποθέτηση περί συγχώρεσης από τα θύματα ήρθε όταν ο εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο εάν επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από κάποιον.

Ο Ν. Κοντοστάθης, αφού ξεκίνησε να λέει πως δεν θεωρεί ότι έκανε σε κάποιον κακό και ως εκ τούτου «δεν απολογούμαι, αλλά εξομολογούμαι» και ότι δεν μπορεί να πει πως «παρέβην τις αρχές που με μεγάλωσαν» οι γονείς, οι παππούδες και οι πνευματικοί πατέρες του, κατέληξε:

«Βρίσκομαι απολογούμενος, αλλά χειρότερος κριτής είμαι εγώ. Εγώ πρώτος δεν μπορώ να με συγχωρήσω, έκανα τα αντίθετα από αυτά που με έμαθαν, ολίσθησα, άφησα το ψέμα να μπει στη ζωή μου. Κατέστρεψα τη ζωή μου και των ανθρώπων που με αγαπάνε… Ποτέ δεν διέκοψα θεραπεία, ποτέ δεν έβαλα το μαχαίρι στον λαιμό κανενός. Εγώ σαν άνθρωπος έπεσα και οφείλω να σηκωθώ. Είμαι θλιμμένος, κατακερματισμένος, για όλους όσοι βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, γιατί όλοι αυτοί είναι εδώ για τα σφάλματα τα δικά μου. Συμπάσχω με όλες τις οικογένειες και τους συγγενείς που έχουν στραφεί εναντίον μου. Δεν μπορώ να τους ζητήσω συγνώμη, δεν είναι αρκετή μια συγγνώμη, δεν φτάνουν εκατομμύρια συγγνώμες. Τους παρακαλώ πολύ να γίνουν δυνατοί, καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρήσουν».

Κατά τη μεταφορά του κατηγορουμένου, όταν ολοκλήρωσε την απολογία του, θύματα και συγγενείς θυμάτων οργισμένοι τον φώναξαν «δολοφόνο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης