Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και πρώην συνεργάτη της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ντουμπάι, Αιμίλιου Κοτσώνη, συνεχίστηκε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τους 2,1 τόνους ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο “Noor 1”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή διαδικασία αγόρευσε ο Γιάννης Ηρειώτης, υποστηρίζοντας την αθωότητα του πελάτη του Αιμ. Κοτσώνη.

Ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για συγκρότηση-ένταξη εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση της εγκληματικής οργανώσεως, διακίνηση ναρκωτικών,

εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα είχε καταδικαστεί σε απλή συνέργεια στην διαμετακόμιση, ενώ τώρα η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου έχει προτείνει την καταδίκη του για συναυτουργία μαζί με τους συγκατηγορούμενους του Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και Βασίλειο Κουρούβανη, κάνοντας δεκτή την έφεση της Εισαγγελέως της Έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου Μαρίας Τρουπή προκειμένου να καταδικαστεί για βαρύτερες πράξεις.

Ο Κοτσώνης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για απλή συνέργεια σε 10 έτη κάθειρξη και τώρα αντιμετωπίζει μέχρι και ισόβια για την κατηγορία της αυτουργίας στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του επεσήμανε πως έχει αθωωθεί για κατοχή των ναρκωτικών και διερωτήθηκε:

“Πώς διαμετακομίζω κάτι που δεν κατέχω; Πώς το κάνω; Δείτε τι έχει κριθεί για τον αυτουργό.

Πως νοείται όταν κάποιος διαμετακομίζει ενώ έχει αθωωθεί ομόφωνα για εγκληματική οργάνωση, δεν μεταφέρει, δεν κατέχει και δεν αποθηκεύει;

Στοιχείο της διαμετακόμισης είναι η κατοχή. Όταν δεν κατέχω κάτι, δεν έχω την εξουσίαση, σε κανένα στάδιο αυτής της διαδικασίας. Έχει κριθεί αμετάκλητα ότι δεν είχε τη φυσική εξουσίαση του πράγματος. Πως αυτουργικά μπορεί να διαπράξω μια πράξη που στον ίδιο τόπο και χρόνο δεν εισάγω, δεν κατέχω και δεν αποθηκεύω. Πως είναι δυνατό;

Έχει κριθεί αθώος για αυτές τις πράξεις”.

Οι καταγγελίες ότι ήταν συνδιαχειριστής και αφανής μέτοχος του “Noor 1”

Ο κ. Ηρειώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις καταθέσεις του τελευταίου πλοιοκτήτη του πλοίου Παντελή Καλαφάτη και της συζύγου του Κωνσταντίνας Αλεξανδρή που τον θεωρούσαν ως συνδιαχειριστή και αφανή μέτοχο του “Noor 1” με τον οποίο θα μοιράζονταν τα κέρδη από τα πετρέλαια που θα μετέφερε το πλοίο.

“Παρασκευή αποφυλακίζεται ο Καλαφάτης και Δευτέρα προφυλακίστηκε ο Κοτσώνης με τα περί συνεκμετάλλευσης του πλοίου με Γιαννουσάκη.

Και στον πρώτο βαθμό και ενώπιον σας η Αλεξανδρή, έλεγε αυτά τα αντιφατικά ότι ήταν άτυπος συνεταίρος.

Ο Κοτσώνης είχε δείξει ενδιαφέρον αλλά δεν ευοδώθηκε στην εκμετάλλευση του πλοίου.

Ο Κοτσώνης ασχολείτο με εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Σ.Σ. εννοεί την εταιρεία Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη όπως είχε αναφέρει στην απολογία του ο ίδιος ο κατηγορούμενος) με ποιους συνεργαζόταν σε αντίθεση με πλοίο που μετέφερε ιρανικά πετρέλαια”.

Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο:

“Θεωρώ απολύτως αθώους αυτούς τους ανθρώπους, του Καλαφάτη-Αλεξανδρή.

Βγάζουν ένα πάθος για τη συμμετοχή του Κοτσώνη για τη συνεκμετάλλευση του πλοίου.

Συνεκμετάλλευση. Σε καμία περίπτωση για ναρκωτικά. Δεν θα συνεργαζόμουν. Μιλάω μόνο για πετρέλαια, λέει η Αλεξανδρή στην κατάθεση της.

Σε τέσσερα σημεία ο Καλαφάτης λέει ότι ο Κοτσώνης δεν κατηγορείται για ναρκωτικά.

Το απέκλεισε κατηγορηματικά, μιλάει μόνο για πετρέλαια για τη συνεκμετάλλευση του πλοίου”.

Όμως ο συνήγορος του Κοτσώνη αρνείται ακόμα και αυτήν τη συνεκμετάλλευση του “Noor 1” επισημαίνοντας πως δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τον πλοιοκτήτη Π. Καλαφάτη.

“Ο Κοτσώνης είναι ένας άνθρωπος που θέλει να βοηθάει. Αυτό δεν τον κάνει έμπορο ναρκωτικών.

Δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ ο Κοτσώνης.

Δεν προέκυψε αν είναι άτυπος συνεταίρος.

Ο Καλαφάτης παίρνει το πλοίο, το εκμεταλλεύεται το χρονοναυλώνει και συνεχίζει να εισπράττει 23.000 ευρώ ως ναύλο. Όταν παρέτεινε έδωσε κανένα φραγκάκι στον Κοτσώνη; Από όλη τη διαδικασία ο Κοτσώνης δεν κέρδισε ούτε ένα ευρώ”, ανέφερε στην αγόρευση του ο συνήγορος του.

Μπήκε ο …σατανάς στον Κοτσώνη

“Να βγάλουμε κανένα φραγκάκι από το ναύλο” ήταν ο μόνος λόγος σύμφωνα με το συνήγορο του Κοτσώνη πως είχε δείξει ενδιαφέρον για τη ναύλωση του “Noor 1” στον συγκατηγορούμενο του Γεώργιο Μπουρδούβαλη.

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως το πλοίο θα μπορούσε να ναυλωθεί για τη μεταφορά ιρανικών πετρελαίων παράνομα λόγω του εμπάργκο.

Στην αγόρευση του ο κ. Ηρειώτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ο Κοτσώνης εκπροσωπούσε τεράστιες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Το δέχομαι ότι κρυβόταν. Ήθελε όμως να παίρνει κανένα φραγκάκι από το ναύλο όπως είπε.

Αν ένας άνθρωπος ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες και σπάει το εμπάργκο του Ιράν με τους ψαράδες και τα βαρκάκια, φοβόταν και επέλεξε να μην φαίνεται. Στις νόμιμες συνομιλίες μίλαγε για πλοία και για την ενασχόληση με τα βαρκάκια.

Ενδιαφερόταν για την εξαγορά της Άκσκο, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας μετά την Οράιζον (Σ.Σ. εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο συγκατηγορούμενος του Γεώργιος Μπουρδούβαλης).

Το 70% είχε η Οράιζον και το 30% η Άκσκο για εμπορία πετρελαιοειδών.

Μπαίνει ο σατανάς, τι να πω…

Εδώ τεράστιες ναυτιλιακές εταιρείες έπαιρναν πετρέλαια από τη Βενεζουέλα.

Κάτι ανάλογο έκανε ή θέλησε να κάνει ο Κοτσώνης”.

Επίσης, στην αγόρευση του ο κ. Ηρειώτης αναφέρθηκε στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Κοτσώνη που μιλάει για πετρέλαια και τιμές.

“Μιλούμε για πραγματική ενασχόληση με μεγάλες εταιρείες για μεταφορά πετρελαίων ή εφοδιασμό πλοίων. Συμμετείχε σε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράκ.

Δεν ήταν προσχηματική η ενασχόληση του με τα πετρέλαια και το μυαλό του ήταν στο 2014 να κάνει διαμετακόμιση ναρκωτικών ουσιών;” διερωτήθηκε.

Στο δικαστήριο τα εντάλματα σύλληψης δύο Τούρκων ναρκέμπορων

Τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά σε βάρος των Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι, προσκομίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο από τον Φίλιππο Φίλια, συνήγορο υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί, βρέθηκε μεγάλο μέρος του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Σύμφωνα με τα εντάλματα αυτά που εκδόθηκαν στο πλαίσιο έρευνας από την Γ Τακτική Ανακρίτρια Πειραιά, ο Ζιντάστι (Σ.Σ. ο οποίος σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Γιαννουσάκη ,κρατείται στην Τουρκία για την ανθρωποκτονία του δολοφόνου της κόρης του) μαζί με το Ριγκαμπάντι (Σ.Σ. κάτοικος Αγγλίας) αλλά και τον Ουνγκάν Ορχάν κατηγορούνται για την κατ’ εξακολούθηση από κοινού παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, σε διακεκριμένη περίπτωση, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στο Ομάν, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σε άλλες άγνωστες μέχρι τώρα στην ανάκριση περιοχές αλλά σε κάθε περίπτωση εντός του χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την 27-4-2014 από κοινού, προέβησαν στην αγορά ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Γιαννουσάκη, πρόσφατα απορρίφθηκε η προσφυγή του Ριγκαμπάντι στα δικαστήρια του Λονδίνου και θα εκδοθεί στην Ελλάδα.

Μάλιστα προσκόμισαν τα εντάλματα στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους βοήθησε τις αρχές για τον εντοπισμό και σύλληψη των αγοραστών και αποδεκτών του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Για τον ίδιο λόγο έχουν ζητήσει να προσκομιστεί στο δικαστήριο μυστική του κατάθεση στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη που οδήγησε στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης των δύο Τούρκων φερόμενων ως αγοραστών και παραληπτών των ναρκωτικών.

Στόχος των συνηγόρων υπεράσπισης του Γιαννουσάκη είναι να λάβει ελαφρυντικό και να “σπάσει” τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί στον πρώτο βαθμό.

Υπενθυμίζεται πως στην αγόρευση της η Εισαγγελέας της Έδρας Β. Βλάχου έχει προτείνει την καταδίκη του όπως πρωτόδικα για τις ίδιες πράξεις.

Μπουρδούβαλης: Είμαι σοκαρισμένος

Σε αποκλειστική του δήλωση, ο εκ των βασικών κατηγορουμένων που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια ως ο ναυλωτής του “Noor 1” Γιώργος Μπουρδούβαλης, αναφέρθηκε στην πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας που προτείνει και πάλι την ενοχή του για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

“Είμαι σοκαρισμένος από την πρόταση της Εισαγγελέως που λέει ότι ναύλωσα ένα πλοίο δια λόγου και από κάποιον που δεν είναι στο όνομα του. Έναν άνθρωπο που να ξέρει από Ναυτιλία, θα μάθουν καθαρά ότι βασίζονται σε λάθος βάση” δήλωσε.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης