Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους οι οποίοι μπορεί να «σπάσουν» τα ισόβια και να αποφυλακιστούν πολλά χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο το βασικό ζήτημα που προκύπτει μετά και την αγόρευση της εισαγγελέως της Έδρας Βασιλική Βλάχου αφορά την ίδια την ουσία της δίκης για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές μετά και τη διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου και της εισαγγελέως πως επιχειρείται προσπάθεια πλήρους απεμπλοκής βασικών υπαιτίων ενόχων και εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση.

Σε αυτή τη μεθόδευση εντάσσεται προφανώς και η επιχείρηση απόδοσης ενός ή και περισσοτέρων ελαφρυντικών σε έναν από τους βασικούς ενόχους της υπόθεσης, προκειμένου να σπάσουν τα ισόβια στα οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως. Είναι αλήθεια πως ο νέος ποινικός κώδικας αφήνει περιθώρια να αποδοθούν ελαφρυντικά, κυρίως αυτό της καλής διαγωγής μετά την τέλεση της πράξης. Αλλά μέχρι εκεί. Διότι, όπως με τον τρόπο της κατήγγειλε επί της ουσίας η εισαγγελέας έδρας, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ισοβίτης κατά την πρωτόδικη απόφαση, επιχειρεί να κερδίσει και δεύτερο ελαφρυντικό, ζητώντας να ληφθεί υπόψη μυστική κατάθεσή του στην οποία αποκαλύπτει τον ρόλο των Τούρκων στην υπόθεση «Noor 1».

Η εισαγγελέας αντιδρώντας και απευθυνόμενη στην πρόεδρο του δικαστηρίου εξήγησε πως, εάν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι μυστικές καταθέσεις του Ευθύμιου Γιαννουσάκη και όχι μόνο μία εξ αυτών. Σε αυτές τις καταθέσεις αποκαλύπτονται ο ρόλος και η εμπλοκή ανθρώπων οι οποίοι κρύβονται στο παρασκήνιο, αλλά είναι και οι πραγματικοί συντονιστές, διακινητές, έμποροι και τέλος υπεύθυνοι για την υπόθεση μεταφοράς αυτών των τόνων ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας ξεκαθάρισε επίσης πως, εάν δεν τηρηθεί η νομική και δικανική τάξη, τότε τίθεται ζήτημα αναίρεσης της δίκης! Με λίγα λόγια, όλα πάλι από την αρχή…

Αντιλαμβάνεται ακόμα και ο κάθε αφελής πως η εισαγγελέας επιχείρησε να αποκρούσει και να αναστρέψει προσπάθειες να προσανατολιστεί η απόφαση στη δίκη για το «Noor 1» σε δεύτερο βαθμό προς μία κατεύθυνση που θα εγγυάται τη συγκάλυψη του ρόλου των πραγματικών ενόχων σε αυτή την υπόθεση. 

Τι συνέβη στη δίκη για το «Noor 1»

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εφόσον υιοθετηθεί το ελαφρυντικό από το δικαστήριο, τότε «σπάνε» τα ισόβια με το εύρος των ποινών για τους κατηγορούμενους να πέφτει από 5 έως 15 έτη κάθειρξη.

Ως προς τη χορήγηση του ελαφρυντικού αυτού στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί κατέληξε ένας τόνος της ηρωίνης, η εισαγγελέας άφησε να εννοηθεί πως ήταν… μονόδρομος με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα. Ανέφερε σχετικά:

«Δεν έχω ενάντια στοιχεία. Μάλλον με δεσμεύει η διάταξη.

»Η συμπεριφορά του δεν μου δείχνει μεταμέλεια.

»Δημιουργήθηκαν λέει επεισόδια σε βάρος του.

»Δεν ξέρω τι συνέβη.

»Για την ισότητα των όπλων είναι νεοπαγής η διάταξη.

»Είπε ο νομοθέτης δυο πράγματα.

»Δεν μπορώ να αντιλέξω ότι δεν είσαι καλός κρατούμενος αν δεν έχω στοιχεία.

»Λειτουργεί υπέρ των κατηγορουμένων».

Αντίθετα η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απόρριψη των άλλων ελαφρυντικών.

Ειδικότερα πρότεινε την απόρριψη της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, επισημαίνοντας πως ο Γιαννουσάκης έχει καταδικαστεί για κακούργημα, φοροδιαφυγή και μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Εισαγγελέας: Συσκότισε ο Γιαννουσάκης

Ως προς την απόρριψη του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας η κα. Βλάχου ανέφερε:

«Ο κ. Γιαννουσάκης έλεγε διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Αρχικά ότι ευθύνεται ο Λάγιος. Μετά μας είπε για τον Μπουρδούβαλη που ήταν ήδη κρατούμενος.

»Δεν ήταν οι απολογίες του τέτοιες που καταδείκνυαν τη μεταμέλειά του.

»Ήταν πολύ αργά και προσχηματική.

»Δεν προσέφερε βοήθεια. Κάθε φορά έλεγε διαφορετικά πράγματα

»Μας είπε ότι στο πόρισμα του κ. Μπρακουμάτσου (σ.σ. πρώην εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που είχε διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη σε βάρος της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα και του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη) αναφέρει ότι έδωσε υποθέσεις. Σε αυτό το πόρισμα ο ίδιος τονίζει πως και ο κ. Μπρακουμάτσος ξεκινάει ότι με δική του πρωτοβουλία ο Γιαννουσάκης έδωσε τρεις καταθέσεις στον Π. Χριστοφορίδη.

»Ο ίδιος κάλεσε τον λιμενικό Χριστοφορίδη. Σε αυτό στηρίζει την έμπρακτη μετάνοιά του. Όμως ο ίδιος στην ποινική δικογραφία κατά του Χριστοφορίδη λέει ότι “με απειλούσε και έδωσα καταθέσεις που δεν ήθελα να δώσω”.

»Ή τον κάλεσε μόνος του ή ο ίδιος πήγε μετά και με απειλούσε…».

Ως προς τους Τούρκους φερόμενους ως χρηματοδότες και αποστολείς του φορτίου της ηρωίνης Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι, η εισαγγελέας αμφισβητεί τη βοήθεια του Γιαννουσάκη μέσω μυστικής του κατάθεσης. Αναφέρει σχετικά:

«Μας λέει ο κ. Γιαννουσάκης ενώπιον του ακροατηρίου ότι έδωσε δύο πρόσωπα και ζητάει γι΄ αυτό τη μεταμέλεια. Η μεταμέλεια πρέπει να αποδεικνύεται εύλογα και σε λογικό χρόνο και να μπορεί να αιτιολογηθεί πλήρως.

»Ο ένας έχει συλληφθεί για άλλους λόγους στην πατρίδα του, ο άλλος θα εκδοθεί, αλλά δεν μπορώ να πω. Είναι μια ανάκριση στην αρχή της. Ούτε ξέρουμε τα τελικά αποτελέσματα.

»Έδειξε μεταμέλεια; Εγώ ακούω για δύο εντάλματα. Ποια η έμπρακτη μεταμέλεια; Καμία.

»Έχω έναν Γιαννουσάκη που αν μη τι άλλο έλεγε στις διωκτικές αρχές και κάτι διαφορετικό.

»Κάθε φορά που ήθελε ανασταλτικό εφέσεως έδινε και κάτι διαφορετικό.

»Δεν θεωρώ ότι έχω τέτοια στοιχεία. Ναι, μεταμελήθηκες από την ώρα που συνελήφθη.

»Θέλησε να μπερδέψει ή να συσκοτίσει.

»Μας έλεγε διαφορετικά πράγματα.

»Μετά άλλαξε.

»Δεν καταλαβαίνω πού συνίσταται η έμπρακτη μετάνοια».

«Θρίλερ» με το δεύτερο ελαφρυντικό στον Γιαννουσάκη

Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο κατά την αγόρευση της εισαγγελέως της Έδρας ως προς τη χορήγηση του ελαφρυντικού του άρθρου 27 που ζητάει ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, υποστηρίζοντας πως βοήθησε τις διωκτικές αρχές.

Αν γίνει δεκτό το δεύτερο ελαφρυντικό, τότε, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι ποινές μπορούν να πέσουν όχι μόνο από 5 έως 15 έτη, αλλά από 2 έως 8 έτη, με αποτέλεσμα ο Γιαννουσάκης, που είναι ήδη στη φυλακή έξι χρόνια, να αποφυλακιστεί πολύ νωρίτερα.

Η εισαγγελέας Β. Βλάχου απέρριψε τη χορήγηση του ελαφρυντικού επισημαίνοντας:

«Ο δράστης που το ζητάει πρέπει να αναφέρεται σε πρόσωπα σε άλλη ποινική δικογραφία.

»Ο ίδιος λέει πως δίνει στην ίδια δικογραφία τους διακινητές.

»Η χορήγηση των πληροφοριών γίνεται με δική του πρωτοβουλία.

»Ο νόμος προβλέπει ελαφρυντική περίσταση.

»Όμως για να εφαρμοστεί αυτό το άρθρο και ότι έχουμε έναν δράστη δεν μπορεί να συναχθεί αυτό επιλεκτικά από μια κατάθεση που θέλει ο ίδιος για Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι.

»Ο νόμος απαιτεί οι πληροφορίες να έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανακαλύφθηκε ότι τους χορήγησε και οδήγησαν στη σύλληψη.

»Έκθεση εμείς δεν έχουμε, δεν υπάρχει έκθεση στα αναγνωστέα έγγραφα. Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει.

»Ο Γιαννουσάκης μάς λέει ότι εκείνος που συναντήθηκα και έδωσα ένα βίντεο, αρχικά να διαπραγματευτώ ρούχα, είναι κάτι ανεπιβεβαίωτο.

»Δεν έχω έκθεση της αρχής και από πουθενά δεν μου επιβεβαιώνεται ότι θα οδηγήσει στην καταδίκη ανθρώπων που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση.

»Δεν ξέρω αν κατέδωσε κάτι υπέρμετρο πάνω από τον ίδιο όπως ο νόμος ορίζει».

Κόντρα της εισαγγελέως με την πρόεδρο του δικαστηρίου

Αρχικά η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη να αναγνωστούν όλες οι μυστικές καταθέσεις του Γιαννουσάκη για να αποφανθεί επί του ελαφρυντικού.

Όμως οι συνήγοροι του Γιαννουσάκη είχαν ζητήσει να αναγνωστεί μόνο η μία από τις τρεις μυστικές καταθέσεις, αυτή που αφορά τους Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι.

Ακολούθησε έντονη στιχομυθία ανάμεσα στην πρόεδρο και την εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για το άρθρο 27 δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε μόνο με το σύνολο των στοιχείων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει ως αυτοτελής ισχυρισμός να γίνει πρόταση της εισαγγελέως διότι δεν έρχεται αυτεπαγγέλτως. Φέρνουν κάποιες απόρρητες καταθέσεις και έτσι προτείνουν έναν αυτοτελή ισχυρισμό που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει πρόταση.

Αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει, είναι δικό σας θέμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 27, σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε λάβει γνώση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε λάβει γνώση των στοιχείων που ο ίδιος κατηγορούμενος έδωσε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εμένα δεν μου έχουν φέρει.

Δεν μπορεί επιλεκτικά ο κατηγορούμενος να μας λέει “αυτά θα αναγνώσετε”.

Να λάβουμε γνώση του συνόλου των καταθέσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς το φέρατε από την Εισαγγελία…

Εισαγγελέας: Αναιρετέα η απόφαση αν δεν αναγνωστούν όλες οι καταθέσεις Γιαννουσάκη

Η κόντρα της προέδρου με την εισαγγελέα συνεχίστηκε, με την εισαγγελέα να επιμένει πως πρέπει να αναγνωστούν όλες οι καταθέσεις του Γιαννουσάκη και όχι μόνο η μία που επιθυμούν οι συνήγοροι υπεράσπισής του.

Όπως είπε, το δικαστήριο πρέπει να κρίνει όσα λέει ο Γιαννουσάκης σε όλες τις καταθέσεις και όχι μόνο σε αυτή που θέλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως τίθεται ζήτημα αναίρεσης της δίκης, εφόσον γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του άρθρου 27.

Διαβάστε τον διάλογο ανάμεσα στην εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου και την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε ό,τι αφορά το 27, ο κατηγορούμενος υπέβαλε αίτηση. Μας παραδόθηκε με εμπιστευτικό πρωτόκολλο να τα παραδώσουμε με το άρθρο 27 να τα λάβετε υπόψη στη διάσκεψή σας.

Αν ο κατηγορούμενος ζητάει να τοποθετηθούμε για τον ισχυρισμό του σήμερα οι εισαγγελείς δεν γνωρίζουμε.

Πρέπει να αναγνωστούν όλες οι καταθέσεις.

ΦΙΛΙΑΣ (δικηγόρος Γιαννουσάκη): Μόνο η κατάθεση στις 20-11-2015.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, προτείνετε αυτοτελώς προσκομίζοντας δύο εντάλματα και την κατάθεση του Νοεμβρίου του 2015.

ΦΙΛΙΑΣ: Αυτή την κατάθεση του Νοεμβρίου του 2015. Μόνο αυτή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν η κατάθεση αυτή είναι αναγνωστέα, δεν θα καθυστερήσω το δικαστήριό σας.

Κυρία πρόεδρε, αν αυτεπαγγέλτως εισάγονται από εμάς από το αρχείο, θα τα εισαγάγαμε στο δικαστήριο να τα λάβετε υπόψιν σας κατ΄ αρθρο 27.

Δόθηκε το σύνολο των καταθέσεων.

Σήμερα θα προτείνουμε. Θα είναι αναιρετέα η απόφαση σας αν δεν αναγνωστούν.

Καλή διαγωγή στον Μπουρδούβαλη που εργάζεται στους φούρνους των φυλακών

Ως προς τον επίσης βασικό κατηγορούμενο, ναυλωτή του «Noor 1» Γεώργιο Μπουρδούβαλη, η εισαγγελέας έκανε δεκτό μόνο το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Μάλιστα επισήμανε πως ο κρατούμενος στις φυλακές Πατρών εργάζεται στους φούρνους.

Ανέφερε σχετικά:

«Δήλωσε ότι εργάζεται στους φούρνους. Θέλω να σταθμίσει το δικαστήριό σας ότι εργάζεται στους φούρνους. Προτιμούμε Έλληνες υγιείς ανθρώπους που δεν θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα στο κατάστημα.

»Ήταν υπόδειγμα.

»Εκτίμησα ιδιαίτερα ότι έλαβε 4 πιστοποιητικά επιμόρφωσης από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο».

Πάντως, το δικαστήριο απέρριψε τη χορήγηση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου όπως και στον Γιαννουσάκη και τους τρεις Τούρκους που θα συσκεύαζαν την ηρωίνη στην αποθήκη στο Κορωπί.

Για τον Μπουρδούβαλη, αν και έχει λευκό ποινικό μητρώο, η εισαγγελέας δεν πρότεινε τη χορήγηση του ελαφρυντικού. «Έχουμε να πούμε ότι η ενασχόληση όπως ακούστηκε με όλο τον χώρο των πετρελαίων μπορεί να ακούγεται σύννομη αλλά ακούστηκαν πολλά για λαθραία πετρέλαια και χρηματισμούς δικούς του που συνεκτιμήθηκαν από το πρώτο δικαστήριο για να τον καταδικάσει για συγκρότηση και οργάνωση εγκληματικής οργάνωσης.

»Όλο αυτό ήταν ένα σχέδιο που οργανώθηκε. Ο ίδιος είχε μη σύννομο βίο».

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας πρότεινε τη χορήγηση τριών ελαφρυντικών (του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη) στον πρώην υπάλληλο του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο και στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης όπου μεταφέρθηκε το φορτίο της ηρωίνης.

Ως προς τον Λάγιο, η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε πως αυτός και όχι ο Γιαννουσάκης «έδωσε» το «Noor 1», ενώ για τον Καρτσώνη ότι αυτός παρέδωσε ένα τόνο ηρωίνη που δεν είχαν εντοπίσει οι διωκτικές αρχές.

Το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη πρότεινε για τους Τούρκους κατηγορούμενους. Επιπλέον ελαφρυντικό αυτό του σύννομου βίου πρότεινε για τον Ιρανό Μπονιάντ, που συνόδευε το πλοίο και βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών στη βίλα στη Φιλοθέη.

Το δικαστήριο διέκοψε για την έκδοση απόφασης επί των ελαφρυντικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης