Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Βασίλειου Κουρούβανη και Γεώργιου Μπουρδούβαλη συνεχίστηκε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνη που μετέφερε το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Β. Κουρούβανης, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας πετρελαιοειδών Χρυσόιλ, θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, για λογαριασμό της επενδυτικής εταιρείας Fairbanks του Κωνσταντίνου Καζινάκη ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2018 σε τροχαίο ατύχημα στον Καναδά.

Ο Κουρούβανης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 8 έτη κάθειρξη για απλή συνέργεια στην πράξη της διαμετακόμισης των ναρκωτικών.

Όμως τώρα κινδυνεύει με ισόβια καθώς η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου έχει προτείνει στην αγόρευση της να καταδικαστούν ο Κουρούβανης και ο Αιμίλιος Κοτσώνης ως αυτουργοί στη διαμετακόμιση μαζί με τους συγκατηγορούμενους τους, Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κουρούβανη, Νεκτάριος Μακρυστάθης και Ευάγγελος Μπαταγιάννης, υπεραμύνθηκαν της αθωότητας του πελάτη τους υποστηρίζοντας πως δεν είχε οποιαδήποτε γνώση για τα ναρκωτικά.

«Κανένας μάρτυρας δεν είπε κάτι εναντίον του πελάτη μου.

Μόνο ο μάρτυρας Τζανετής είπε όσα είπε ο συνεταίρος του, κατηγορούμενος Φάρος (Σ.Σ. πρώην πλοιοκτήτης του «Noor 1» για τον οποίο η Εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες) για μεταφορά πετρελαίων από Λιβύη στο Ρίο.

Η δουλειά έγινε για τα πετρέλαια.

Ο κ. Κουρούβανης δεν είχε σχέση με τα ναρκωτικά» ανέφερε στην αγόρευση του ο κ. Μπαταγιάννης.

Ο δικηγόρος επιχείρησε να αντικρούσει την εισαγγελική πρόταση περί ενοχής του πελάτη του, αλλά και τον ισχυρισμό πως τόσο η Χρυσόιλ όσο και η επενδυτική εταιρεία Fairbanks δεν είχαν συμφωνήσει για τη ναύλωση του «Noor 1».

«Δεν υπάρχουν έγγραφα που να ενοχοποιούν τον εντολέα μου.

Αντίθετα υπάρχουν σωρεία εγγράφων και ιδιαίτερα το mail του κ. Κουρούβανη που ενημερώνει τον Κωνσταντίνο Χρυσοχοϊδη μεγαλομέτοχο και ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαιοειδών Χρυσόιλ, ότι το πλοίο «Noor 1» θα μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη».

Επεσήμανε δε πως η Fairbanks κατέθεσε χρηματικό ποσό στην εταιρεία του Γιαννουσάκη με σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων της Καζινάκη και Λαμπρόπουλου.

Ας σημειωθεί πως ο μακαρίτης στην κατάθεσή του είχε αρνηθεί ότι θα ναύλωνε το «Noor 1» καθώς δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με τον κατηγορούμενο Ευθύμιο Γιαννουσάκη, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί, είχε βρεθεί ένας τόνος του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Επίσης, όπως προέκυψε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Καζινάκης είχε φιλοξενήσει στη βίλα του τους κατηγορούμενους Β. Κουρούβανη και Γεώργιο Μπουρδούβαλη, φερόμενο ως ναυλωτή του «Noor 1» στο ταξίδι με τα ναρκωτικά.

«Αν ο Καζινάκης δεν ήθελε το Γιαννουσάκη γιατί εμβάζει χρήματα στο λογαριασμό της G Tankers;

Ο εκλιπών Καζινάκης είναι ο μοναδικός μέτοχος με διευθυντή τον Λαμπρόπουλο (Σ.Σ. καθηγητής πανεπιστημίου και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων).

Ως προς το ερώτημα που διατύπωσε η Εισαγγελέας γιατί δεν ήρθαν να καταθέσουν υπέρ του Κουρούβανη ο Χάρης Λαμπρόπουλος αλλά και ο ιδιοκτήτης της Χρυσόιλ Κωνσταντίνος Χρυσοχοϊδης (Σ.Σ. νυν εκλεγμένος εντεταλμένος Τουριστικής Ανάπτυξης, Υδατοδρομίων, Κρουαζιέρας, Ακτοπλοϊας και Αερομεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), ο κ. Μπαταγιάννης απάντησε:

«Η εισαγγελέας σχολίασε γιατί δεν ήρθαν. Ο ένας είναι πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων και ο άλλος Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων.

Δεν είναι εύκολο να έρθουν να καταθέσουν για τέτοιες υποθέσεις ή τουλάχιστον το αποφεύγουν».

Αναφερόμενος στις καταθέσεις των κατηγορουμένων Σταύρου Λάγιου (Σ.Σ. τότε συνεργάτη του κατηγορούμενου Γιαννουσάκη) και Κωνσταντίνου Καρτσώνη (Σ.Σ. στην αποθήκη του οποίου είχε βρεθεί τμήμα του φορτίου της ηρωίνης) ότι είδαν τον Κουρούβανη στο πλοίο αλλά και στην αποθήκη στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά, ο συνήγορος του υποστήριξε:

«Είναι ψεύδη που δεν αντέχουν στην κοινή λογική.

Αν πραγματικά ο εντολέας μου είχε συμμετοχή στην αποθήκη του Καρτσώνη, θα είχε επιβεβαιωθεί από τον Μπονιάντ (Σ.Σ. Ιρανός συγκατηγορούμενος τους) σε μια από τις πολλές αβίαστες καταθέσεις του προανακριτικά ή στο δικαστήριο.

Σε καμία δεν τον έχει αναφέρει.

Ο Μπονιάντ υπέδειξε και το Λάγιο και τον Καρτσώνη.

Για ποιο λόγο να κρύψει τον εντολέα μου;».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα 5.000 ευρώ που δάνεισε στον Κουρούβανη ο συγκατηγορούμενος του Γιαννουσάκης, αλλά και το γεγονός ότι η γραμματέας του Γιαννουσάκη έβγαλε εισιτήριο για λογαριασμό του πελάτη του.

«Είναι πολύ επικίνδυνη η στρογγυλοποίηση ότι δεν κατέβηκε για πετρέλαια στα Εμιράτα αλλά για να ασχοληθεί με τα ναρκωτικά και τη διαμετακόμιση από τα Εμιράτα στην Ελλάδα.

Δεν προκύπτει από καμία κατάθεση και την ακροαματική διαδικασία.

Ανέσυρε από το ντουλάπι της δικογραφίας μάρτυρες όπως ο Καζινάκης, ακόμα και μία υπάλληλο Νάντια, για ένα εισιτήριο να κινδυνεύει να φάει ισόβια ο εντολέας μου.

Δεν μπορούν αυτά να δημιουργήσουν δικανική πεποίθηση.

Ο Γιαννουσάκης δάνεισε 5.000 ευρώ σε χειρόγραφο σημείωμα. Το παραδέχθηκε ο Κουρούβανης.

Τα πήρε και τα επέστρεψε

Εδώ ο Καζινάκης έδωσε 100.000 ευρώ στο λογαριασμό της G Tankers (Σ.Σ. εταιρεία του Γιαννουσάκη) και καταθέτει ότι δεν έχει σχέση με το Γιαννουσάκη».

Θύμα ναυτικής απάτης δηλώνει ο Μπουρδούβαλης

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γεώργιου Μπουρδούβαλη ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Horizon στο Ντουμπάι και φέρεται ως ναυλωτής του «Noor 1» στη διαμετακόμιση της ηρωίνης.

Πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, ενώ η εισαγγελέας της Έδρας στην αγόρευση της έχει προτείνει την καταδίκη του για τις ίδιες πράξεις.

Ο συνήγορος του Χρήστος Τσιμπουράκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ο Μπουρδούβαλης ήταν αρχιπλοίαρχος στην εταιρεία του Βαρδινογιάννη. Είχε τεράστια θέση στην Horizon και ήταν όνομα στο Ντουμπάι. Όλοι πήγαιναν στον Μπουρδούβαλη για να κάνουν δουλειές.

Ο Μπουρδούβαλης έχει εμπειρία 30 ετών στα καράβια.

Το πλοίο θα κρατείτο αυτόματα γιατί δεν είχε πιστοποιητικά.

Ο Μπουρδούβαλης αν ήθελε να κάνει ναρκωτικά δεν θα άφηνε ένα καράβι σε αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς έγγραφα ιδιοκτησίας.

Θα είχε φτιάξει μία εταιρεία. Θα είχε βάλει την Μπρόντε (Σ.Σ. εταιρεία του τελευταίου πλοιοκτήτη του «Noor 1») μπροστά αν το ήξερε, αλλά δεν το ήξερε.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως οδηγήθηκε δικαστήριο σε καταδικαστική κρίση με προφορική ναύλωση».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπουρδούβαλη επεσήμανε πως δεν υπήρξε ναυλοσύμφωνο από τον πλοιοκτήτη του «Noor 1» Παντελή Καλαφάτη. Και διερωτήθηκε:

«Σας λέει ο Καλαφάτης ότι ζήτησε το πλοίο ο Μπουρδούβαλης προφορικά.

Ποιος άνθρωπος θα έδινε προφορικά την περιουσία του;

Υπήρχε περίπτωση ο Καλαφάτης να δώσει περιουσιακό στοιχείο χωρίς καμία εξασφάλιση;

Γιατί δεν υπήρχε έγγραφο του πλοίου που να λέει ότι ο Μπουρδούβαλης ναυλωτής.

Εκ του νόμου δεν γίνεται. Έπρεπε να είναι εταιρεία.

Γιατί δεν ζήτησε ο Καλαφάτης έστω ότι ο Μπουρδούβαλης είναι ο ναυλωτής.

Ο Καλαφάτης δεν έκανε τίποτα για να υποστηρίζει τη γυμνή ναύλωση.

Αν ο Καλαφάτης έλεγε την αλήθεια.. Ήταν και αυτός κατηγορούμενος και προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του εκείνη τη στιγμή…

Έδωσε το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο χωρίς χρηματικό αντίτιμο; Χωρίς εξασφάλιση;».

Επεσήμανε δε πως ο πλοιαρχος του «Noor 1» ήταν επιλογής του Γιαννουσάκη και ο υποπλοίαρχος ήταν επιλογής του Καλαφάτη. «Αν ήταν ο ιθύνων νους θα άφηνε το πλήρωμα του Καλαφάτη που είναι αθώος ή κάποιου άλλου;» συμπλήρωσε.

Ως προς τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπουρδούβαλη με το δορυφορικό τηλέφωνο του πλοίου, ο συνήγορος του υποστήριξε:

«Έφερε το δικό του εταιρικό τηλέφωνο στη δικογραφία.

Ήταν τόσο αδαής που θα έκανε όλες τις δουλειές του με αυτό; δεν θα έπαιρνε ένα πακιστανικό κινητό να κρύψει τα νώτα του;

Δεν έχουμε το περιεχόμενο κλήσεων».

Και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μεθόδευση από το Γιαννουσάκη και τον Καλαφάτη να οδηγηθεί αυτός ο άνθρωπος εκεί που οδηγήθηκε σε πρώτο βαθμό.

Δεν μπορούμε να μην κοιτάξουμε ποιον έχουμε μπροστά μας, έναν άνθρωπο με τόσα χρόνια στη Ναυτιλία στα 64 του να τον κατονομάσουμε έμπορο ναρκωτικών.

Αν πραγματικά ήταν μπλεγμένος θα έπαιρνε από το εταιρικό του τηλέφωνο;

Αυτός ο άνθρωπος έχει παγιδευτεί. Πρόκειται για μια ναυτική απάτη.

Ο Μπουρδούβαλης ήταν για τους εμπλεκόμενους το εύκολο θύμα.

Δεν είχε καμία ανάγκη να ασχοληθεί με ναρκωτικά.

(…) Λέτε ο όμιλος Βαρδινογιάννη να εμπιστευόταν έναν τύπο που στα 64 του θα έκανε ναρκωτικά;

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα ήξερε πάρα πολύ καλά για την ποιότητα του.

Ο Μπουρδούβαλης είναι το εύκολο θύμα.

Ζητώ την απαλλαγή του. Δείτε τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην καταδίκη του.

Κανένα στοιχείο δεν είναι αδιάσειστο».

Ο δεύτερος συνήγορος του Χάρης Σύψας επεσήμανε πως ο Μπουρδούβαλης δεν συνελήφθη αλλά παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον Ανακριτή.

«Η κοινή λογική λέει κρύβομαι στην Κύπρο όπου έμενε, περιμένω να μου βγάλουν ένταλμα σύλληψης.

Αυτό δειχνει το μέσο έμπορο ναρκωτικών; Εσείς τους δικάζετε.

Δείχνει άτομο του κοινού ποινικού δικαίου;

Και όμως ήρθε γιατί σε καμία περίπτωση πέραν την πραγματικής του εμπλοκής, δεν έκανε καμιά ενέργεια για ναρκωτικά.

(…) Είναι λογικό να έρθει μόνος του στις αρχές;

Ούτε λόγο έκανε για να του δοθεί ελαφρυντικό».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης του ο κ. Σύψας ανέφερε:

«Έχει εμπλακεί και από μόνο την άρνηση του να σας πει.

Επειδή δεν σας δίνει απάντηση για τα ναρκωτικά, είναι ένοχος;

Προκύπτει έγγραφο γνώσης διαμετακόμισης ναρκωτικών ουσιών από τον Μπουρδούβαλη; Από ποιο έγγραφο; Ποιο μάρτυρα;

Υπάρχει μόνο ο Γιαννουσάκης που έχει διαφορετικά σενάρια.

Αν το δικαστήριο θέλει να του προσάψει τα ναρκωτικά, να βρείτε ένα στοιχείο ότι είχε σχέση ο Μπουρδούβαλης με αυτούς που ήρθαν για το πλοίο» (Σ.Σ. εννοώντας τους Τούρκους που ήρθαν στην Ελλάδα για να παραλάβουν την ηρωίνη για λογαριασμό του παραλήπτη του φορτίου Τούρκου κατοίκου Βελγίου Ουργκάν).

Κλείνοντας μετέφερε ένα μήνυμα του πελάτη του Γιώργου Μπουρδούβαλη προς τους δικαστές:

«Δεν παρακαλώ να βγω αθώος άλλα να με κρίνετε με βάση ό,τι έκανα».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης