Την αγριότητα του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου είδαν οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μέσα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

«Είδα πάρα πολλή μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν ήταν προσωπικό. Δεν έχω δει τέτοια συμπεριφορά ούτε για εν δυνάμει κλέφτη». Έτσι περιέγραψε όσα έγιναν μπροστά στα μάτια του ο υπάλληλος σεκιούριτι που κατέθεσε στο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας εκείνο το μεσημέρι επέστρεφε από τη δουλειά του και ήταν ένας από εκείνους που είδαν με τα μάτια τους τι συνέβη εις βάρος του νεαρού ακτιβιστή, τον οποίο, όπως είπε, είχε συναντήσει ξανά στο παρελθόν και είχε «τυπικές επαφές» μαζί του.

«Ένας κύριος μπροστά μου σταμάτησε απότομα και έπεσα πάνω του. Κοίταξα να δω γιατί. Είδα δύο κυρίους να κλοτσάνε επίμονα με δύναμη τη βιτρίνα γνωστού κοσμηματοπωλείου. Είχε μαζευτεί κόσμος και προστίθετο κι άλλος. Στην αρχή εξεπλάγην. Ήταν μέσα ένας νεαρός ο οποίος, από αυτά που είδα, ήταν κοντά στο ταμείο και είχε πιάσει την ταμειακή μηχανή. Όχι να την παραβιάσει, προφανώς ήταν βαριά. Πήγε στον πυροσβεστήρα, αλλά ήταν μάλλον κι αυτός βαρύς, γιατί δεν ήξερε να τον χρησιμοποιήσει. Έρποντας βγήκε από τη βιτρίνα όπου οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορές. Υπήρχαν πολλά από τα πάρα πολλά χτυπήματα που τον πέτυχαν στο κεφάλι. Ήταν πολύ γρήγορη η έλευση του ΕΚΑΒ…» περιέγραψε.

Ο 40χρονος ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο πως ο Ζακ δεν κρατούσε μαχαίρι και, σχολιάζοντας την αντίδρασή του, είπε πως «η συμπεριφορά του ήταν να απεγκλωβιστεί, ότι μετάνιωσε που μπήκε. Ήταν σε υπερένταση και ταραχή. Δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό. Ήταν σε κοινή θέα, ακάλυπτος, χωρίς μια μάσκα και προσπαθούσε να βγει, όχι να μείνει μέσα, ενώ έξω τον περίμενε κόσμος. Αν ήταν κλέφτης, δεν θα ήθελε να βγει έξω». Όπως κατέθεσε, «το θύμα αντέδρασε και σηκώθηκε να φύγει. Ενστικτωδώς δεν κατάλαβε ότι έπεσε πάνω σε άλλους. Δεν μπορούσα να βλέπω άλλο, ήταν παραδομένος», ενώ χαρακτήρισε «γυαλάκι» το γυαλί που κρατούσε στα χέρια του το θύμα, προκαλώντας «βροχή» ερωτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγγελέας: Επιτέθηκε με γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ;

Μάρτυρας: Ναι. Πήρε ένα γυαλάκι. Προφανώς και για άμυνα το έβγαλε. Δεν απείλησε. Ο τραυματιοφορέας έκανε πίσω και του έδωσε το περιθώριο να φύγει. Ήταν μια ενστικτώδης κίνηση.

Πάρεδρος: Μπορείτε να προσδιορίσετε όταν λέτε γυαλάκι;

Μάρτυρας: Δεν το είδα να προεξέχει, για αυτό το λέω γυαλάκι.

Ένορκος: Αφού σηκώθηκε με το γυαλί, τι έγινε;

Μάρτυρας: Πήρε ένα γυαλάκι αφηρημένα, το έτεινε στον διασώστη που έκανε πίσω. Δεν υπήρξε προέκταση του γυαλιού, δεν υπήρχε απειλή και μετά το έριξε. Δεν το πήρε το γυαλί μαζί του, δεν απείλησε κανέναν.

(…)

Πολ. αγωγή: Μπορούσε να φανεί απειλητικός;

Μάρτυρας: Βγήκε πολύ άγαρμπα και βιαστικά. Δεν σηκώθηκε ποτέ. Δεν βοήθησε τον εαυτό του να βγει. Δεν μπορούσε σωματικά να σηκωθεί. Η μοναδική παρορμητική του κίνηση ήταν που σηκώθηκε και έτρεξε στα τραπεζοκαθίσματα ασυναίσθητα. Ακόμα και στον διασώστη ξαπλωτός του το έτεινε. Δεν ήταν όρθιος.

Η κατάθεση του μάρτυρα προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία τον κατηγόρησε για ανακολουθία, σημειώνοντας πως αναφέρθηκε σε περιστατικά που έγιναν πριν ο ίδιος εμφανιστεί στο κοσμηματοπωλείο. Επιπλέον, εντόπισαν αντιφάσεις σε σχέση με την κατάθεσή του στον ανακριτή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως είχε κάνει λόγο για «μεγάλο γυαλί» και όχι «γυαλάκι».

«Αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στον ανακριτή;» ήταν η ερώτηση του εισαγγελέα, για να ακούσει τον μάρτυρα να απαντά: «Ειδοποίησα τον επόπτη μου τότε και μου είπε “έκανες πάρα πολύ καλά και δεν έμπλεξες”. Το επιδίωξα να έρθω γιατί το θεώρησα υποχρέωσή μου. Ο ανακριτής μού είπε ότι στο δικαστήριο θα τα πω όλα, εδώ λέει δεν γράφουμε μυθιστόρημα».

«Η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ήταν φυσιολογικότατη»

Το σενάριο να κατέληξε ο Ζακ Κωστόπουλος από καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί πριν από την εις βάρος του επίθεση απέκλεισε, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο γιατρός Χρήστος Ευτυχιάδης, που υπογράφει την ιστολογική έκθεση του 33χρονου.

«Η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ήταν φυσιολογικότατη. Το ήπαρ ήταν λιπώδες που προέρχεται από διάφορους λόγους, χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και άλλα. Ο θάνατος όταν σχετίζεται με το ήπαρ δεν είναι άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, δεν αποδίδονται αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός και εξήγησε πως «ο οργανισμός του ήταν επιβαρυμένος, δεν ήταν υγιής άνθρωπος, αλλά δεν έπαιξε σχέση με τον θάνατο, αν και αυτό να το πει αρμόδιος είναι ο ιατροδικαστής».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες χρονολογήσεις» τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει  χρονολογική εκτίμηση για το πότε ξεκίνησε το ισχαιμικό επεισόδιο του Ζακ Κωστόπουλου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης