Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Ο πολύκροτος αγώνας Ολυμπιακού-Βέροιας στις 6 Ιανουαρίου του 2013 θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, στο μικροσκόπιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των στημένων ματς, στην οποία είναι κατηγορούμενοι 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και ο τότε πρόεδρος της Βέροιας Γιώργος Αρβανιτίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν ο τότε προπονητής της Βέροιας Δημήτρης Καλαϊτζίδης και ο τότε ποδοσφαιριστής της ομάδας Νίκος Γεωργέας, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ως στημένο το παιχνίδι που έληξε 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Στην προδικασία οι Καλαϊτζίδης και Γεωργέας, καθώς και ακόμα τρεις ποδοσφαιριστές της Βέροιας έχουν καταθέσει πως στο ημίχρονο και ενώ ο αγώνας ήταν 0-0 μπήκε στα αποδυτήρια ο πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας Γιώργος Λαναρής (σ.σ. επίσης κατηγορούμενος στη δίκη), ο οποίος φέρεται να τους είπε: «Σήμερα πρέπει να χάσουμε 3-0».

Εκτός από τον προπονητή Δ. Καλαϊτζίδη και τον πρώην ποδοσφαιριστή Ν. Γεωργέα, σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Παντελής Καφές, ο οποίος είχε δηλώσει πως στο ημίχρονο έκανε μασάζ και δεν άκουσε τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως για τον συγκεκριμένο αγώνα είναι κατηγορούμενοι για το κακούργημα «Παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που (κατά περίπτωση) ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση» οι ακόλουθοι κατηγορούμενοι:

– Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)

– Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)

– Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)

– Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

– Γκιγιέρμο Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα τρεις από τους κατηγορούμενους πρώην ποδοσφαιριστές της Βέροιας έχουν καταγγείλει πως ο αγώνας ήταν στημένος.

Πρόκειται για τους Αλ. Καλογερή, Δ. Αμαραντίδη και Πέρεζ Μορένο.

Ο Ισπανός τότε ποδοσφαιριστής της Βέροιας και κατηγορούμενος στη δίκη των «28», Γκιγιέρμο Πέρεζ Μορένο, μετά την απαγγελία δίωξης σε βάρος του, είχε ομολογήσει στην απολογία του στον Ανακριτή Διαφθοράς κ. Ανδρέαδη τον Σεπτέμβριο του 2015 πως το ματς στήθηκε στο ημίχρονο για να λήξει με σκορ 3-0.

Έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο ποδοσφαιριστής Δ. Αμαραντίδης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Δίκη» είχε αναφέρει πως δεν είχε πει την αλήθεια στον Ανακριτή Διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη.

Στις δηλώσεις του είχε παραδεχθεί τις καταγγελίες του προπονητή και συμπαικτών του πως ο γενικός αρχηγός της Βέροιας Γιώργος Λαναρής είχε κατέβει στο ημίχρονο στα αποδυτήρια λέγοντας στους παίκτες της Βέροιας πως θα πρέπει να χάσουν με 3-0.

Υπενθυμίζεται πως ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας (ΑΕΛ) και κατά το επίδικο διάστημα ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην προηγούμενη δικάσιμο, είχε υποστηρίξει πως η υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια πρόκειται για «στημένη κατηγορία». «Τους έβαλε ο Μελισσανίδης για να καταστρέψουν τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη. Ο Γεωργέας ήταν ορκισμένο παιδί του Μελισσανίδη. Ο Καλαϊτζίδης είναι ο πιο βρόμικος προπονητής, είχε ορισμένους παίκτες που τους έπαιρνε συνέχεια. Σήμερα είναι στη Σούπερ Λιγκα 2 μόνο και μόνο για να στήνει αγώνες. Είναι η πιο στημένη ιστορία που έχω δει στη ζωή μου. Τον Καλογέρη τον έχει ακόμη μαζί του. Τον έχω ονομάσει “ηθοποιό προπονητή”» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας στην κατάθεσή του.

Σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του προπονητή Δ. Καλαϊτζίδη στην κατάθεση του Αλ. Κούγια αλλά και επί της ουσίας ως προς το κατά πόσο ήταν στημένος ο αγώνας Ολυμπιακός-Βέροια…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης