Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Όλα όσα κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 16:15
Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Όλα όσα κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Η Ελένη Τοπαλούδη ρίχτηκε στη θάλασσα λιπόθυμη, με βαριά τραύματα αλλά θα μπορούσε να ζήσει αν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι δολοφόνοι είχαν προσπαθήσει να τη στραγγαλίσουν και στη συνέχεια από κοινού, τη μετέφεραν στο γκρεμό από όπου την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Η άτυχη φοιτήτρια επέζησε για λίγο και τελικά πνίγηκε. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό της Ελένης Τοπαλούδη, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί συναίνεσης της κοπέλας στον... βιασμό της.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι το θεωρεί (σ.σ. ο δράστης) την σωστή πρακτική και δεν είναι κάτι που λέμε ότι έχει ξεφύγει», τόνισε ο ιατροδικαστής και αναφέρθηκε διεξοδικά στα τραύματα που έφερε το άψυχο σώμα της φοιτήτριας.

Εισαγγελέας: Αυτά τα ευρήματα συνηγορούν σε συναινετική σεξουαλική πράξη με το θύμα όπως λένε οι κατηγορούμενοι;

Ιατροδικαστής: Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο. Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν την άτυχη κοπέλα μέχρι τον γκρεμό καθώς όπως εξήγησε, το σώμα της δεν έφερε σημάδια από τα οποία να προκύπτει ότι σύρθηκε ως εκεί. «Η μετακίνηση του σώματος (του θύματος) δεν θα ήταν ομαλή. Το σώμα της θα είχε προσκρούσει κάπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μεταφέρθηκε βιαίως, δεν υπάρχει αυτό το τραβολόγημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως η άποψή του είναι πως η μεταφορά του θύματος δεν μπορεί να έγινε από ένα άτομο.

Άλλα από τα τραύματα στο σώμα της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη, όπως είπε ο μάρτυρας, ήταν περιθανάτια και άλλα μεταθανάτια. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κάποια από τα τραύματα δημιουργήθηκαν από την κίνησή του σώματος της μέσα στο νερό.

«Τα τραύματα αυτά δεν σήμαιναν αρχικά εγκληματική ενέργεια. Μας χτύπησαν όμως καμπανάκι οι χαρακιές στον τράχηλο. Ήταν τέσσερις με πέντε. Αυτές έγιναν προθανατίως και ήταν επιφανειακές. Το δεύτερο στοιχείο που σήμανε για μας συναγερμό ήταν ένα αχνό σημάδι στον τράχηλο. Ένα σημάδι απολύτως συμβατό με προσπάθεια στραγγαλισμού του θύματος», ανέφερε ο ιατροδικαστής.

Η φράση αυτή του ιατροδικαστή έκανε τον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη να φωνάξει: «Βασανιστήρια. Πείτε το. Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας…».

Ο μάρτυρας επισήμανε πως δυστυχώς χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία DNA από την παραμονή στο νερό της σορού, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η τελική αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός. «Το τραύμα της κεφαλής ήταν πολύ σοβαρό. Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον θάνατο. Όμως δεν ήταν αυτό το τραύμα η τελική αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη. Αποδείχθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν ρίχτηκε μέσα στο νερό. Ήταν λιπόθυμη... ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος και δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η τύχη της αν την είχε φροντίσει γιατρός».

 Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 16:36