Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε στην Ελλάδα εν μέσω προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ενώ το Oruc Reis πλέει σε ελληνικά ύδατα και καθώς πριν από λίγο η Τουρκία παρέτεινε με NAVTEX την παρουσία της στην Ανατ. Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadol δήλωσε πρόθυμος να… φιλοξενήσει τους Έλληνες εμπειρογνώμονες για διμερείς συνομιλίες, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι μόνες τους, χωρίς παρεμβάσεις από χώρες όπως η Γαλλία» ανέφερε ακόμα εξαπολύοντας πυρά προς το Παρίσι.

«Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Ελλάδα επίσης έχει εφοπλίσει κάποια νησιά στο Αιγαίο, προς παραβίαση των διεθνών συμφωνιών» πρόσθεσε.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας έρχεται λίγες ώρες μετά τη διπλή παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ προς Αθήνα και Άγκυρα, ζητώντας σε συνομιλίες του με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν δέσμευση για διάλογο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελεί, ωστόσο, και εκ διαμέτρου αντίθετη ρητορική από εκείνη που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος χθες, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές, και με στρατιωτική απόχρωση, κατά της Ελλάδας. 

Νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία προέβη σε έκδοση νέας NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας περιοχή μακριά από τα ύδατα στα οποία επιχειρεί το Oruc Reis, μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης