Ψηφίστηκε προχθές η παράταση ορίου συνταξιοδότησης των γιατρών ΕΣΥ λόγω Covid – 19.Προφανώς οι διευθυντές όλων των ειδικοτήτων δεν μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει διευκρίνιση και να αφορά τους διευθυντές που υπηρετούν σε σχετικές με την αντιμετώπιση της πανδημίας θέσεις όπως ιατροί των ΜΕΘ, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, ιατροί ΤΕΠ, γενικοί ιατροί, μικροβιολόγοι κλπ.

Το σωστό θα ήταν να ερωτηθεί το ΚΕΣΥ και να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ποιες είναι οι εμπλεκόμενες ειδικότητες. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διατηρηθούν όλοι στις θέσεις τους μπλοκάροντας το σύστημα και φράζοντας τις επετηρίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ήταν μάλιστα σωστότερο το κονδύλι που συνεπάγεται αυτή η ενέργεια να δοθεί  σε νέους γιατρούς που θα ενισχύσουν πραγματικά το ΕΣΥ. Θα εκπαιδευτούν και με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ροή νέων γιατρών στο εξωτερικό (brain drain). 

Η κυβέρνηση απαντά πως «δεν προλαβαίνουν για μόνιμους διορισμούς νέων ιατρών ώστε να αντιμετωπιστεί ο Covid-19».  Η απάντηση σε αυτές τις αιτιάσεις είναι απλή. Στο Υπουργείο Υγείας  υπάρχουν έτοιμες λίστες επικουρικών ιατρών. Μπορούν από αυτούς τους καταλόγους να επιλέξουν άμεσα σε πνευμονολόγους, λοιμωξιολογους, εντατικολόγους, αναισθησιολόγους κλπ. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υπογραφή τριετών συμβάσεων.

Με την τριετή σύμβαση οι υποψήφιοι νέοι γιατροί θα έσπευδαν να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ. Όμως με την προσφερόμενη μονοετή σύμβαση κανείς δεν το αποφασίζει εύκολα και λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τον Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα μπορούσαν μάλιστα να πριμοδοτηθούν με επιπλέον μόρια  για την προϋπηρεσία τους στο ΕΣΥ  με αυτη την τριετή σύμβαση αν επιθυμούν να διεκδικήσουν μόνιμη θέση αργότερα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Πληροφοριακά και μόνον επισημαίνεται ότι ενάμιση μήνα πριν τη συνταξιοδότηση των ανθρώπων που λυμαίνονται μεθοδικά εδώ και δεκαετίες το ΕΣΥ,  με την αιφνίδια τροπολογία του Υπουργού Υγείας  Βασίλη Κικίλια, γίνεται παράταση της θητείας τους για έξι μήνες. Η χθεσινή τροπολογία από τον  Άδωνι Γεωργιάδη για επιπλέον παράταση έξι μηνών επιμηκύνει τη θητεία τους για έναν επιπλέον χρόνο.  

Όλως περιέργως αυτοι που αιτήθηκαν την παραμονή τους, είναι σχεδόν στο σύνολό τους χειρουργοί… Ειδικότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικότητα ωστόσο πολύ «προσοδοφόρα» για ευνόητους λόγους. Πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις βρίσκονται οι γνωστοί άγνωστοι μεγάλο – γιατροί του Δημοσίου και για να ακριβολογούμε… μεγάλοι χειρουργοί…του ΕΣΥ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης