Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συμπεριλαμβάνει κατάλογο ασθενειών που δικαιολογούν ποσοστό αναπηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον κατάλογο αυτό όπου αναφέρονται όλες ανεξαιρέτως οι ασθένειες που δικαιολογούν αναπηρία συμπεριλαμβάνεται και ειδική λίστα ατόμων όπως σαδομαζοχιστές, παιδόφιλοι, επιδειξιομανείς, τζογαδόροι, κλεπτομανείς και πυρομανείς.

Η εγκύκλιος αυτή βασίζεται σε διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες με τη σειρά τους συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ) περί ασθενειών που δικαιολογούν ποσοστό αναπηρίας. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται γνωστές και άγνωστες ασθένειες. Η δε εγκύκλιος αριθμεί εκατοντάδες σελίδες.

Παρ’ όλα αυτά και στην κατηγορία των ειδικών ασθενειών περιλαμβάνονται περιπτώσεις οι οποίες προκαλούν όπως της παιδοφιλίας, πυρομανίας, σαδομαζοχισμού. Κατά την εγκύκλιο, αυτές οι περιπτώσεις δικαιολογούν ποσοστό αναπηρίας από 15-30%, τα οποία επιτρέπουν σε αυτά τα άτομα να απολαμβάνουν ορισμένων προνομίων, όπως ελαφρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς κάποιος πολίτης δηλώνει παιδόφιλος και βρίσκεται εκτός φυλακής, ώστε να απολαμβάνει τα προνόμια των αναπήρων! Από τις 8 Νοεμβρίου 2011, οι παιδόφιλοι θα είχαν την ευκαιρία να «πριμοδοτηθούν» με ποσοστό αναπηρίας, όπως μπορεί ο κάθε πολίτης να διαπιστώσει στο ΦΕΚ της κυβέρνησης στη σελίδα 38170.

Δείτε τι προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ



Η Γ.Γ. Κοινωνικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Αθ. Δρέττα,κ. Δρέττα εξήγησε στη zougla.gr πως το εδάφιο αυτό δεν εφαρμόστηκε και αποσύρθηκε έστω και ετεροχρονισμένα. 

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr 

«Να αποσυρθεί το εδάφιο της εγκυκλίου»

Την απόσυρση της σχετικής διάταξης της εγκυκλίου ζητά μιλώντας στη zougla.gr ο εγκληματολόγος Α. Τσιγκρής, καθώς τη χαρακτηρίζει ως μία «ατυχή στιγμή της νομοθετικής λειτουργίας».

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr

Το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει ανακοινώσει πως επανεξετάζει την εγκύκλιο, όσον αφορά τη σχετική διάταξη, όπως πληροφορείται ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, ο οποίος έφερε το θέμα στη Βουλή. Το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να βάλει «δικλείδα ασφαλείας» για να μην υφίσταται δυνατότητα συνδυασμού του ποσοστού αναπηρίας για μία σοβαρή ασθένεια, όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, με ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται επί παραδείγματι για την παιδοφιλία.

Αυτό το μέτρο προκρίνεται, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα για έναν ασθενή με αναπηρία 50% να δηλώσει μία εκ των ασθενειών της κατηγορίας, όπως τζόγου, προκειμένου να συμπληρώσει μεγαλύτερα ποσοστά για ολική αναπηρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μετά από αρκετές ημέρες, πολλών συζητήσεων, αντιδράσεων από τα ΑμεΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε εντολή για σύσταση νέας Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής με αντικείμενο την αναπροσαρμογή του κανονισμού με τον οποίο καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας. Η επιτροπή θα συσταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης