Την ώρα που οι πολίτες νιώθουν εξαντλημένοι από τα αυστηρά μέτρα και μιλούν για κόπωση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τα νοσοκομεία Covid-19 να καλύπτουν σχεδόν το 100% των κλινών τους με ασθενείς μολυσμένους από τον κορωνοϊό. Πολλοί από αυτούς μολύνθηκαν από τη βρετανική μετάλλαξη, καθώς η διασπορά της είναι 50% πιο γρήγορη από τον αρχικό ιό του κορωνοϊού.

Χθες οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600, αριθμός πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, αφού μόνο τον περασμένο Νοέμβριο είχαν φτάσει τους 605, από 564 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Δεδομένου ότι οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει με διασωληνωμένους, χθες Τρίτη τουλάχιστον 21 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας για ένα κρεβάτι εντός ΜΕΘ. Τα εξιτήρια σε όσους αναρρώνουν δίνονται πλέον και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι για έναν νέο ασθενή που πρέπει να νοσηλευτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ διανύουμε μία περίοδο με πολύ αυστηρά μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανοδικός, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς των νοσηλευόμενων ασθενών. Το Υπουργείο Υγείας, για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει ήδη συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διατεθούν κλίνες για ασθενείς με Covid αλλά και να αναλάβει περιστατικά με non covid ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει ενισχύσει το ΕΣΥ με 120 κλίνες ΜΕΘ.

Οι περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη διασωληνώνονται στην Αττική

Ήδη το Τζάνειο και το Σισμανόγλειο εξυπηρετούν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τη θέση τους πήραν το Ερρίκος Ντυνάν και το ΝΙΜΙΤΣ, τα οποία καλούνται να κρατήσουν το βάρος των non covid ασθενών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία δεδομένου ότι θα χρειαστεί να μετατραπεί κι άλλο νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν ακόμα 459 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία και στα ιδιωτικά του Ομίλου Hellenic Healthcare Group και του Ιατρικού, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με Covid. Από αυτούς οι 258 εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής, μιας περιφέρειας που βρίσκεται στο «κόκκινο» εδώ και καιρό και αδυνατεί να βγει από αυτή την κατάσταση.
Την ίδια ώρα το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού νοσηλεύονται στην Αττική, συγκεκριμένα οι 374 από τους 606.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας είναι να αναπτύξει Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα επιδιώκει περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αναζητείται και άλλη ιδιωτική δομή για να βοηθήσει με περιστατικά non covid.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης