Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Μία πολύ σπάνια, για όλα τα χρονικά και δεδομένα, κοινή τελετή προσευχής μεταξύ εκπροσώπων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, για το δράμα των προσφύγων, πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου στο εμβληματικό άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση αυτή όμως δεν είχε μόνο λατρευτικό ή τυπικό χαρακτήρα. Η γνωστή στο εξωτερικό, ανθρωπιστική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας Sant’ Egidio, πρόσφατα ανέλαβε πρωτοβουλίες για να εκπληρώσει το μεγάλο ζητούμενο, τόσο των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, ουσιαστικά, στη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά, όσο και των τοπικών κοινωνιών, που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος: Τη μεταφορά όσων περισσότερων μεταναστών γίνεται -αν όχι όλων- προς τον τόπο που θέλουν να βρεθούν, τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ήδη, και σε συνεργασία με τον Πάπα της Ρώμης, την ιταλική κυβέρνηση, φορείς της Κομισιόν αλλά και τις ελληνικές αρχές και την ελληνική εκκλησία, έχει κανονιστεί η μεταφορά 300 προσφύγων προς την Ιταλία, με τους 101 από αυτούς να βρίσκονται ήδη στη γειτονική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για τον μοναδικό νόμιμο τρόπο μεταφοράς τους στον τόπο του επιθυμητού προορισμού τους, που θα ανακουφίσει παράλληλα και την Ελλάδα», εξηγεί στο zougla.gr o δραστήριος βουλευτής του ιταλικού κοινοβουλίου, Mario Marazziti, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της εν λόγω πρωτοβουλίας «Διάδρομοι ανθρωπιάς».

Ο Ιταλός βουλευτής, μαζί με 250 συνεργάτες και εθελοντές πολλών ειδικοτήτων, βρέθηκε όλο τον Αύγουστο στη Μυτιλήνη, όπου και δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Η οργάνωση Sant’ Egidio προσέφερε συν τοις άλλοις ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα, πολύ θετική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι, με σεβασμό στον τόπο, η τελετή της 17ης Αυγούστου αφορούσε και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Καταστροφής του 1922, δημιουργώντας συνειρμούς με την κατάσταση με τους αλλοδαπούς πρόσφυγες και μετανάστες του σήμερα.

«Με τη μεταφορά αυτή των 300 προσφύγων θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλό παράδειγμα, ώστε να κινητοποιηθούν κι άλλες χώρες και να δεχτούν σε εθελοντική βάση τους μετανάστες. Το πρόγραμμά μας προβλέπει και την ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες που θα τους υποδεχτούν», εξηγεί ο Mario Marazziti, ενώ όπως εκτιμά, «οι αριθμοί στη Λέσβο δεν είναι τόσο μεγάλοι και είναι ρεαλιστικός στόχος η πλήρης εκκένωση του νησιού»…

Ο βουλευτής στη συνέντευξή του στο zougla.gr αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία, ενώ ανέλυσε και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν.

Δείτε τη συνέντευξη του Mario Marazziti στο zougla.gr:

 

 

Πηγή φωτογραφίων/βίντεο: stonisi.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης