Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Διαδήλωση κατά της Frontex και υπέρ της ελεύθερης διέλευσης των προσφύγων από τα σύνορα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά στα γραφεία του οργανισμού. Λίγο μετά τις 14:00 ξεκίνησε πορεία προς το κέντρο της πόλης η οποία ολοκληρώθηκε λίγη ώρα αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετανάστες και αλληλέγγυοι καλούν τους ανθρώπους να βγουν από τις σκηνές και να συμμετέχουν στην πορεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η πρωτοβουλία σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων «Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό» στο κάλεσμα που απηύθυνε για την πορεία αυτή οι συμμετέχοντες διαδηλώνουν ενάντια:

-στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους πολέμους και τους βομβαρδισμούς,

-στην ανάθεση στο ΝΑΤΟ της «φύλαξης» των συνόρων, που με πρόσχημα τους πρόσφυγες, μεταφέρει την πολεμική ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και η πολεμική ανάμιξη της Τουρκίας και αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή

-στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. για επαναπροωθήσεις, εγκλεισμό, απελάσεις προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία, για Ευρώπη φρούριο

-στη συμμετοχή, στήριξη, βοήθεια της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα, απαιτούν:

-να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι πρόσφυγες από τα hotspot και τα κέντρα κράτησης, να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

-προστασία των προσφύγων, άσυλο σε όλους, να ανοίξουν τα σύνορα, ελευθερία.

-ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για όλους. Δικαιώματα, στέγη, σίτιση για όλους.

-να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή.

-να ακυρωθεί ο νέος νόμος της κυβέρνησης ενάντια στους πρόσφυγες.

Παράλληλες συγκεντρώσεις και το απόγευμα

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιούν στις 5.00 το απόγευμα έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και η Ορ.ΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού.

«Παρά τις διευκολύνσεις της Αστυνομίας προς την ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε την απειλή να βαδίσει η ρατσιστική σύναξη μίσους προς το Λιμάνι για να προχωρήσει σε πογκρόμ κατά των προσφύγων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την επίθεση της κατά των προσφύγων, τις χυδαίες απελάσεις από τα νησιά και τον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εκστρατεία κατά των αλληλέγγυων που αντιστέκονται ανοίγει το δρόμο στην επάνοδο της φασιστικής απειλής».

Στις 7.00 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη έχει προγραμματίσει και η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ισλαμοποίηση» και «εισβολή» στη χώρα «χιλιάδων παράνομων μεταναστών και όχι προσφύγων» και καλεί όλους τους Έλληνες «που αντιστέκονται στην εισβολή που γίνεται στην Πατρίδα μας να δώσουν το “παρών” ανεξάρτητως πολιτικών ή κομματικών προτιμήσεων»

Νέο κρούσμα βίας τα ξημερώματα με έναν τραυματία

Τα ξημερώματα δύο μετανάστες διαπληκτίστηκαν, με αποτέλεσμα ένας Μαροκινός να τραυματιστεί από μαχαιριά στο πόδι και αυτή την ώρα να νοσηλεύεται, ενώ ο δράστης αναζητείται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης