Μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στον Ασπρόπυργο, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση αυτή αποτελεί μία από τις επιχειρησιακές ασκήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλες τις περιφέρειες και εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σενάρια των ασκήσεων αφορούσαν στην αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Συγκεκριμένα, το σενάριο περιελάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε έκταση με χορτολιβαδική βλάστηση στην περιοχή της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, στη θέση «Ξηρόρεμα- Ήμερος Τόπος». Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το σενάριο, ξεσπάει, μέρα μεσημέρι, στο τέλος Ιουλίου, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για την Αττική, ενώ πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σχετική υγρασία είναι 18-25%, καθώς και ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει προηγηθεί κύμα υψηλών θερμοκρασιών διάρκειας 10 ημερών και ανομβρία τις τελευταίες 30 μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει διάσπαρτες εστίες κινητοποιούνται και επίγειες δυνάμεις, καθώς και εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα), αλλά και μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τμήματα της ΕΜΑΚ, καθώς και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα  Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ ) αναπτύσσονται μεταξύ άλλων στην περιοχή, ώστε να επιχειρήσουν, ενώ τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού από αέρος. Ακόμη, στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ, εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι η άσκηση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής και τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων.

«Για μια εξαιρετική άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στο πεδίο, αποδεικνύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα πολύπλοκο συμβάν με επιτυχία», έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε μετά την ολοκλήρωση της, προσθέτοντας ότι τέτοιες ασκήσεις αποτελούν το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις. «Νομίζω με τέτοιες ασκήσεις ετοιμαζόμαστε για την δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έρχεται. Οι ασκήσεις ετοιμότητας και προετοιμασίας είναι το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε, αφού συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την άσκηση που πραγματοποίησαν.

Στην ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος, ενώ τόνισε ότι στις 10 Ιουνίου θα είναι στο πεδίο, έτοιμοι, οι 500 δασοκομάντος.

«Είμαστε έτοιμοι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αναπτύσσονται οι δυνάμεις, τα περίπολα, σταδιακά τα εναέρια μέσα, οι μονάδες ΕΜΟΔΕ εκπαιδεύονται και σύντομα 10 Ιουνίου θα είναι στο πεδίο. Εύχομαι να έχουμε μία καλή αντιπυρική περίοδο και να μετριάσουμε, όσο μπορούμε, τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες ούτως ή άλλως δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, είναι παρούσα, μας το έχει δείξει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Ράπανος.

 

Την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022», παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο υπαρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Ιωάννης Πετρούτσος, ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φωτορεπορτάζ: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης