Πρώτο κουδούνι αύριο Δευτέρα για τα πανεπιστήμια της χώρας και η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς ξεκινάει με πολλά προβλήματα σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, στις 4 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν τμηματικά οι πανεπιστημιακές σχολές ενώ στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια τα διά ζώσης μαθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά με τον τρόπο που επιβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας η λειτουργία των σχολών.

Ορισμένα τμήματα πανεπιστημίων ζήτησαν, χωρίς ωστόσο να λάβουν θετική απάντηση, από το υπουργείο Παιδείας να κάνουν μαθήματα -κατά περίπτωση- εξ αποστάσεως καθώς οι αίθουσες που διαθέτουν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους φοιτητές και να τηρηθούν κατά γράμμα τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αιτήματα όπως αυτό του πανεπιστημίου της Πάτρας να κάνει μαθήματα και εξ’ αποστάσεως δεν έγινε δεκτό από τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλη Δημητρόπουλο ο οποίος με επιστολή του απάντησε στον πρύτανη κ. Μπούρα ότι « η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων αποκλειστικά διά ζώσης εκπαίδευσης για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Είναι πρόδηλο ότι το αίτημα για 30% εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

Γι’ αυτό τον λόγο, πολλά ιδρύματα έδωσαν παράταση ακόμη μία εβδομάδα για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς προκειμένου να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό το οποίο θα διενεργεί τους ελέγχους για τον εμβολιασμό και τα τεστ των φοιτητών αλλά και του προσωπικού.

Πρόταση για μαθήματα και τα Σάββατα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών είναι εφικτή και όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, μιλώντας στους πανεπιστημιακούς, πρότεινε σε περίπτωση που δεν προλαβαίνουν ή όπου υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, να κάνουν μαθήματα και τα Σάββατα με μικρότερο αριθμό ατόμων μέσα στην αίθουσα. Όπως είπε  ο κ. Συρίγος «εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω. Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο πριν. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται διά ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους….οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» .

Οι πανεπιστημιακοί πάντως επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουν να υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Προβληματισμός σε Νομική και Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας 

Οι δυο από τις μεγαλύτερες σχολές του ΕΚΠΑ, Φιλοσοφική και Νομική, σχετικά με την αυριανή έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς καθώς τα θεσμικά όργανα της Σχολής, αδυνατούν να επωμιστούν την ευθύνη για την εφαρμογή των όποιων αντικειμενικά μη εφαρμόσιμων διαδικασιών, αφού ο αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται καθημερινά στη σχολή ξεπερνά τα 10.000 άτομα.

Η σχολή αποτελείται από 13 Τμήματα, διδάσκονται εβδομαδιαίως 600 περίπου μαθήματα, από 300 συνολικά μέλη διδακτικού προσωπικού, σε 21 αμφιθέατρα και 36 αίθουσες της Σχολής, συνολικής χωρητικότητας 5.500 ατόμων για κάθε μία από τις 3 τουλάχιστον ημερησίως ενότητες διδακτικών ωρών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και το δεδομένο της χρήσης των χώρων διδασκαλίας «στη μέγιστη δυνατή πληρότητα», φαινόμενα έντονου συνωστισμού στη σχολή δεν είναι προφανώς δυνατόν να αποκλεισθούν”, αναφέρει μεταξύ άλλων η σχολή σε ανακοίνωσή της.

Για τους ίδιους λόγους και η Νομική Αθηνών αποφάσισε ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα καθώς και τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης. Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 11 του μήνα. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η διά ζώσης εκπαίδευση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

Τα πανεπιστήμια ΑΠΘ, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωσαν ότι με απόφαση της Συγκλήτου, τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. Τα τμήματα του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας που εδρεύουν στην Κοζάνη θα ξεκινήσουν στις 12-10-2021 λόγω τοπικής εορτής.

Τέλος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει προγραμματίσει για την 11η Οκτωβρίου 2021 τα προγράμματα σπουδών α’ κύκλου και από την 4η Οκτωβρίου 2021 για τα προγράμματα σπουδών β’ κύκλου και τα επιμορφωτικά προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ.

Φοιτητικές εστίες: Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας. Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στην Covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης