Δ. Μάρδας προς ασφαλιστικά ταμεία: Καταθέστε τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015, 13:19
Δ. Μάρδας προς ασφαλιστικά ταμεία: Καταθέστε τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας
«Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταμειακά τους διαθέσιμα, καταθέτοντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)». Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις επιστολές από τον ΟΔΔΗΧ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επένδυση των ρευστών διαθέσιμων σε κρατικά repos.

Την επίκαιρη ερώτηση είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί τι θα γίνει στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία χρειαστούν χρήματα πριν από τη λήξη των repos. Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, μόλις χθες η Βουλή ψήφισε την τροπολογία με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία δύνανται να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σε repos ή σε άλλους τίτλους.

«Στο πλαίσιο της τροπολογίας αυτής, το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως ενδεχόμενες ζημίες οι οποίες μπορούν να προκληθούν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έσπευσε να επισημάνει πως όσα χρήματα κατατίθενται στην ΤτΕ έχουν καλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι έχουν οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτόκιο 2,3 έως 2,5%, ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1% το πολύ» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τα κεφάλαια αυτά δεν αφορούν σε άμεσες πληρωμές και γι’ αυτό είναι καλό να αξιοποιηθούν καταλλήλως. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία αναφέρεται στο δυνητικό της διαδικασίας και δεν υπάρχει υποχρέωση των Ταμείων να τοποθετήσουν τα χρήματα αυτά στην ΤτΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015, 13:28