Η πιλοτική επίσκεψη 189 τουριστών από την Ολλανδία, οι οποίοι κάνουν τις διακοπές τους στη Ρόδο, είναι ένα χρήσιμο πείραμα για το πώς μπορεί να επισκεφθεί κάποιος μια ξένη χώρα με ασφάλεια σε περίοδο πανδημίας, αλλά δεν είναι παρά μόνο το προοίμιο.

Το ουσιαστικό crash test για τον ελληνικό τουρισμό ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την άρση της υποχρέωσης για αρνητικό τεστ και καραντίνα επτά ημερών στους επισκέπτες που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πέντε χώρες. Με αυτό το πρώτο άνοιγμα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες της και ότι η τουριστική δραστηριότητα θα είναι ασφαλής, καθώς αναμένει πολύτιμα έσοδα που θα δώσουν ανάσες στα δημόσια ταμεία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Τουρισμού δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σταδιακά από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, μέχρι να γίνει το οριστικό άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο προγραμματίζεται για τις 14 Μαΐου. Οι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σερβία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να μπαίνουν στην Ελλάδα από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κω, καθώς και από δύο οδικές συνοριακές διαβάσεις. Κομβική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 19 Απριλίου, οπότε λήγουν η σχετική οδηγία και η notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού.

Με τη λήξη της, οι επιβάτες που έρχονται στην Ελλάδα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα αρκεί να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό ή να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ που πραγματοποιήθηκε το πολύ 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου, οι επισκέπτες θα υπόκεινται στους περιορισμούς της κυκλοφορίας που ισχύουν για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα ήρε την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί και φέρουν αρνητικό τεστ. Αντίθετα, προς το παρόν, οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι υποχρεωμένοι, εκτός από τους περιορισμούς που ισχύουν για όλους, να κάνουν και δεύτερο τεστ με την άφιξή τους στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη περιμένει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

Το άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της προτίμησης για τους Γερμανούς, με τα δημοσιεύματα να αναφέρονται με λεπτομέρειες στους όρους που θα ισχύουν φέτος για τους επισκέπτες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για κορωνοϊό.

«Η ελπίδα να ταξιδέψει κανείς και πάλι το καλοκαίρι ανέμελα είναι μεγάλη. Για όποιον αγαπάει τον ήλιο και τη θάλασσα, η Ελλάδα είναι ακριβώς η σωστή επιλογή. Η χώρα θέλει σύντομα να άρει τους όρους καραντίνας για τους επισκέπτες και να ανοίξει έτσι τις πύλες για τους τουρίστες. Με μία προϋπόθεση» αναφέρει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv και εξηγεί ότι «οι πολίτες από τις άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούν από τις 14 Μαΐου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να κάνουν διακοπές χωρίς υποχρέωση καραντίνας», παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη. Αυτό θα ισχύει επιπλέον και για τους επισκέπτες π.χ. από τη Βρετανία και τη Σερβία, ενώ έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή για τους τουρίστες από το Ισραήλ.

«Τα πρώτα ξενοδοχεία ανοιχτά: έτσι θέλει η Ελλάδα να αρχίσει τον τουρισμό από τις 14 Μαΐου» γράφει το δίκτυο RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα και τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι αυτή την άνοιξη ο υπ.αρ.1 επιθυμητός ταξιδιωτικός προορισμός» για τους Γερμανούς, στους οποίους «κανένας άλλος ταξιδιωτικός προορισμός δεν ασκεί τόσο μεγάλη έλξη». Το RND επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή των κρατήσεων και ακολουθείται από την Ισπανία και την Τουρκία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα καταγράφεται στην Ελβετία και την Αυστρία.

«Ένας από τους λόγους είναι ότι οι Έλληνες μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει σχετικά καλά με την πανδημία» τονίζει ο συντάκτης και παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εξηγεί τις προϋποθέσεις εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ που θα ισχύουν για τους τουρίστες, αλλά και τα τεστ που θα διενεργούνται στα αεροδρόμια και στα σύνορα και τον τακτικό έλεγχο των εργαζόμενων στην εστίαση και τον τουρισμό. Η ανταπόκριση αναφέρεται ακόμα στα ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη στη Ρόδο και στην Πελοπόννησο, σε πιλοτικά προγράμματα.

Ανάλογο δημοσίευμα φιλοξενείται στην Berliner Zeitung με τον τίτλο «Η Ελλάδα ανοίγει τον τουρισμό στις 14 Μαΐου», ενώ η Stuttgarter Zeitung γράφει ότι «από τις 14 Μαΐου μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να κάνουν και πάλι διακοπές στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα».

Αντίστοιχο δημοσίευμα φιλοξενείται στην εφημερίδα Die Rheinpfalz, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οικοδεσπότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και οι επισκέπτες κάθονται πάνω σε έτοιμες βαλίτσες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης