Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει μέλλον». Με αυτά τα λόγια ο Χρήστος Μπισιώτης, Έλληνας chef σε εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, μόλις 26 ετών, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στη zougla.gr, πρόσφατα επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και εισήλθε στα άδυτα της… κουζίνας του.

Ο chef Χρ. Μπισιώτης παρουσιάζει τη δημιουργία του Ποιος chef δεν θα ήθελε άραγε να ρίξει έστω και μια μικρή ματιά σε αυτή την κουζίνα και ας μην το είχε όνειρο ζωής, όπως o Χρήστος!

Ο 26χρονος chef, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από 12 ετών μαγείρευε παρέα με τη γιαγιά του τις κλασικές παραδοσιακές συνταγές. Έναν χρόνο μετά άρχισε να βγάζει το χαρτζιλίκι του σε φούρνο, που ήταν και η οικογενειακή τους επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρόνια περνούσαν και συνέχιζε να δουλεύει σε εστιατόρια στην Αθήνα, πλένοντας πιάτα και παρατηρώντας κρυφά τους chef να δημιουργούν στην κουζίνα τους. Κοντά τους έμαθε, «γεύτηκε» και «μυρίστηκε» τι σημαίνει… όνειρο!

Ο Χρήστος Μπισιώτης στην κουζίνα του «Eataly NYC»Τελειόφοιτος επαγγελματικής σχολής μαγειρικής, πήρε την απόφαση να ψάξει αλλού την τύχη του.

Ο τόνος της φωνής του αλλάζει, όταν θυμάται και περιγράφει την πρώτη μέρα μακριά από το σπίτι του, σε ένα τόσο ξένο και επιβλητικό μέρος, όπως η Νέα Υόρκη.

«Στις 25 Δεκεμβρίου, πριν από έξι χρόνια, το 2007, έφυγα με 700 δολάρια στην τσέπη για Νέα Υόρκη. Το πρώτο μου βράδυ (χαμογελά) κοιμήθηκα σε ένα παγκάκι στην Αστόρια» λέει και συμπληρώνει συγκινημένος: «Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω πίσω, αλλά πάντοτε είχα στο μυαλό μου να βρεθώ στον Λευκό Οίκο».

Αρχικά βρήκε δουλειά σε ελληνικά εστιατόρια και το ένα έφερε το άλλo. Έπειτα από 15 χρόνια ασταμάτητης εργασίας, έφθασε να κρατά στα χέρια του το «εισιτήριο», το οποίο θα του επέτρεπε να μπει στην κουζίνα του Λευκού Οίκου.

«Θα συμμετέχω σε όλα τα event του Λευκού Οίκου»

Ο Χρήστος Μπισιώτης, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος της Νέας Υόρκης, ασκεί ασταμάτητα 24ώρες την ημέρα την ιδιότητα του chef, αυτήν τη στιγμή είναι ο chef de cuisine στο «Eataly NYC» και επιβλέπει 8 εστιατόρια και πάνω από 370 άτομα προσωπικό στις κουζίνες.

Σε ένα από τα πολλά event στα οποία συμμετείχε, οι δικές του δημιουργίες ξεχώρισαν.

Ήταν, τελικά, θέμα χρόνου… να συναντήσει τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Bill Clinton, να μαγειρέψει για αυτόν πιάτα της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας και με τη σειρά του να του ζητήσει μία επίσκεψη στην κουζίνα του Λευκού Οίκου.

Πώς το έκανε; Παρακολουθήστε πώς περιγράφει την ιστορία του στη zougla.gr


(O Bill Clinton και ο Χρήστος Μπισιώτης σε τουρνουά golf του New Jersey)


(O Bill Clinton και ο Χρήστος Μπισιώτης σε τουρνουά golf του New Jersey)

Η ξενάγηση του Χρήστου Μπισιώτη στον Λευκό Οίκο, ο κήπος και τα μελίσσια της Michelle Obama:


(Ο Χρήστος Μπισιώτης {στο κέντρο} στην κουζίνα του Λευκού Οίκου)

«Είμαι μόνος μου για να παλεύω για το δικό μου μέλλον»

Όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, θα περιμέναμε μια κλασική απάντηση που θα έλεγε πως οι πελάτες του έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο πιάτο… Τελικά, ο Χρήστος δημιουργεί τα πιάτα του μόνο όταν τα δύο αγαπημένα του πρόσωπα, ο μικρός του γιος και η γυναίκα του, τα εγκρίνουν.

Τα θαλασσινά με κριθαράκι είναι το πιο νόστιμο πιάτο για την οικογένεια Μπισιώτη, διότι οι γαρίδες, τα μύδια, οι φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες, ο άνηθος, το ελαιόλαδο Καλαμάτας, το σκόρδο αλλά και το ούζο τού θυμίζουν -τι άλλο;- μια από τις ωραιότερες κουζίνες του κόσμου, τη Μεσογειακή.

«Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα ήθελα να πω στα νέα παιδιά να μη χάνουν την ελπίδα τους, να κυνηγούν το όνειρό τους» με αυτά τα λόγια ο Χρήστος περιγράφει την ευκαιρία ζωής που του εμφανίστηκε και άδραξε την ευκαιρία…

 

Το προσωπικό στην κουζίνα του εστιατορίου «Eataly NYC» μαγειρεύει ελληνικές και ιταλικές συνταγές:


(Το εστιατόριο Eataly NYC βρίσκεται στη 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης – Ιδιοκτήτης των καταστημάτων είναι ο Ιταλός επιχειρηματίας και chef Mario Batali)

Mερικά από τα πιάτα του και η συνταγή τους:


(Συνταγή: Baked fish with egg whites: Σολομός γεμιστός με λεμόνι και δενδρολίβανο, τον οποίο καλύπτουμε με ασπράδια αβγού που έχουν χτυπηθεί με αλάτι για να μας δώσουν μια ωραία παχύρευστη μάζα και τον ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά)


(Συνταγή: Antipasto: κατσικίσιο τυρί, σιροπιαστό μαύρο σύκο, ψητές και μαριναρισμένες πιπεριές)


(Συνταγή: Frittata with mushrooms and spinach: Ομελέτα η οποία περιέχει 12 αβγά, oyster και shitake μανιτάρια, φρέσκο σπανάκι, φρέσκια ricotta, τρία φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνεται στο φούρνο για 15 λεπτά και σερβίρει τέσσερα άτομα)


(Συνταγή: Mini Caprese salad: Φρέσκια buffalo mozzarella, φρέσκια ντομάτα και φρέσκο θυμάρι) 


(Συνταγή: Potato napoleon with wild mushrooms and demi glaice sauce: Άγρια μανιτάρια με πατάτες napoleon που τις περνάς από το μαντολίνο, τις βάζεις τη μία πάνω στην άλλη και τις ψήνεις στο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα)


(Συνταγή: Roasted beet salad with pistachio creme fraiche: Είναι παντζάρια τα οποία έχουν ψηθεί στον φούρνο με ελαιόλαδο, δενδρολίβανο και σκόρδο. Τα βγάζουμε, τα ξεφλουδίζουμε αφού έχουν κρυώσει και τα περνάμε από το μαντολίνο, έτσι ώστε να βγουν ωραίες λεπτές φλοίδες. Στη σαλάτα αυτή επίσης σερβίρουμε crème fraiche αναμεμειγμένη με φιστίκια Σικελίας και η vinegraitte για αυτήν την σαλάτα γίνεται από παντζάρι, ξίδι σαμπάνιας, ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού)


(Συνταγή: Wild hive Polenta with braised endive: H Polenta είναι cornmeal το οποίο βασίζεται σε νερό ή σε ζωμό λαχανικών και η δοσολογία είναι δύο κούπες polenta – 7 κούπες νερό και ανακατεύουμε συνέχεια. Το endive είναι ένα πικρό λαχανικό, το οποίο σοτάρουμε στο τηγάνι κομμένο στη μέση μέχρι να πάρει χρώμα, μετά προσθέτουμε moscato κρασί το οποίο είναι γλυκό και, αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε λίγο βούτυρο μέχρι να πάρει μια ωραία καραμελωμένη μορφή. Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε πάνω από την polenta και τρίβουμε τυρί parmegiano regiano, το οποίο έχει κάτσει για 14 μήνες στη θέση του και αυτό είναι που το κάνει να είναι τόσο εύγευστο).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης