Ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε αστυνομικό τμήμα της Νοτιοανατολικής Αττικής νοίκιαζε έναντι του ποσού των 2.000 ευρώ τον μήνα τον ασύρματο του συστήματος SEPURA, σε δύο Ρομά διαρρήκτες, με μεσάζοντα έναν τρίτο ιδιώτη. Βέβαια είχε δηλώσει απώλεια του ασυρμάτου στους ανωτέρους του, ενώ την ίδια ώρα οι διαρρήκτες έχοντας στα χέρια τους ένα τόσο πολύτιμο «εργαλείο» προχωρούσαν ανενόχλητοι σε διαρρήξεις. Από τον ασύρματο παρακολουθούσαν τις συνομιλίες των αστυνομικών και έτσι γνώριζαν εάν πλησιάζουν ή όχι στο σημείο που έκαναν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Το περιστατικό αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από έρευνα που ξεκίνησε και έπειτα από καταγγελίες που ανέφεραν ότι άγνωστα άτομα κατείχαν ασύρματο της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία κατάλαβε ότι μόνο μέσω του συστήματος ασφαλείας συνομιλιών μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και να ακούει τα σήματα του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, που ανέλαβε την υπόθεση, διαπίστωσε στις 2 Ιουνίου ότι η απώλειά του είχε δηλωθεί στις 28 Αυγούστου 2020.

Αυτό που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα είναι πως, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον ασύρματο, δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες από την υπηρεσία για να μην εκπέμπει σήμα η συσκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς πήραν οι διαρρήκτες τον ασύρματο

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ένας εκ των συλληφθέντων, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο ίδιος γνώρισε τον αστυνομικό και, έπειτα από κουβέντες, του ζήτησε έναν ασύρματο με το αζημίωτο…

Τον Οκτώβριο του 2020 ο αστυνομικός παρέδωσε τον ασύρματο σε εκείνον και αυτός με τη σειρά του τον έδωσε σε Ρομά που κατηγορούνται για κλοπές και διαρρήξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρομά που είχαν τον ασύρματο τον πλήρωσαν δύο ή τρεις φορές και μετά διέκοψαν, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο στις αρχές Μαΐου ο μεσολαβητής επικοινώνησε με τον διαρρήκτη στον οποίο είχε παραδώσει τον ασύρματο και συμφώνησαν ότι θα αρχίσουν και πάλι τις πληρωμές προς αυτόν.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο αστυνομικός, αφού δήλωσε απώλεια του ασυρμάτου, τον παρέδωσε στον ιδιώτη/μεσάζοντα αντί 2.000 ευρώ τον μήνα και αυτός με τη σειρά του τον νοίκιασε στους δύο Ρομά αντί 3.000 ευρώ τον μήνα. Εκείνοι τον χρησιμοποιούσαν στις παράνομες δραστηριότητές τους για να ξεφεύγουν από την αστυνομία.

Οι δύο Ρομά συνελήφθησαν, ενώ από την εργαστηριακή έρευνα βρέθηκε γενετικό τους υλικό σε τέσσερις υποθέσεις κλοπών. Σε βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε ΕΔΕ από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του. Οι δύο Ρομά μετά τη σύλληψη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε επίσης σε βάρος του αστυνομικού και του τρίτου ιδιώτη, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης