Σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών αλλά χρηματική ποινή 3.600 ευρώ καταδικάστηκε για συστηματική κακοποίηση ζώων ο 72χρονος εκτροφέας αλόγων τα οποία βρέθηκαν, σκελετωμένα και άρρωστα, σχεδόν όλα σε ημιθανή κατάσταση, πριν από πέντε χρόνια στον Ασπρόπυργο.

Ο 72χρονος ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται κατηγορούμενος για τις φρικτές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει τα άλογα. Υποσιτισμένα, δεμένα με σκοινιά και αλυσίδες σε τσιμεντοκολώνες, σε μία αποθήκη, βρώμικη, με μπάζα και χωρίς νερό, όπου τα ζωντανά άλογα, δίπλα στα νεκρά, κείτονταν πάνω σε ακαθαρσίες, έτοιμα κι αυτά να πεθάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε πως 16 άλογα ήταν δεμένα, πάνω σε κόπρανα, υποσιτισμένα. Ήταν 16 ζώα και καταφέραμε να διασώσουμε τα 12. Τα 4 εξαφανίστηκαν και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα δύο από τα 12 όμως δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε. Πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν ορούς και άμεση περίθαλψη. Πήραμε φωτογραφίες από ένα καμμένο άλογο. Όλο το υλικό που συλλέξαμε το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Είναι κακοποιητής ζώων για χρόνια», τόνισε η πρώτη μάρτυρας που εξετάστηκε, η Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών η οποία αποκάλυψε την υπόθεση, το 2016.

Η εθελόντρια Σταματίνα Ψιμοπουλου, μέλος του ίδιου συλλόγου, περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες που ζούσαν τα άλογα. «Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες. Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό η νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα.

Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός τους. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δ’ Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση, έκρινε ένοχο τον 72χρονο κατηγορούμενο για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης