Στην άμεση στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της Μυκόνου και της Σαντορίνης προχωρούν οι Αρχές λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, στη Μύκονο θα μεταβούν τουλάχιστον 100 αστυνομικοί με σκοπό να στελεχώσουν τα Τμήματα Αστυνόμευσης και Τροχαίας, Ασφάλειας και Διοικητικής Υποστήριξης, ενώ στη Σαντορίνη αναμένεται να φτάσουν αστυνομικοί από κεντρικές υπηρεσίες.

Η διαταγή ισχύει από σήμερα Δευτέρα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν μετακινηθεί στη Μύκονο οι πρώτοι 50 αστυνομικοί. Οι 10 από αυτούς θα είναι αξιωματικοί και οι υπόλοιποι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί. Επικεφαλής Υποδιεύθυνσης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, Φώτης Τζελέπης. Στα σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός νέου κέντρου επιχειρήσεων στο νησί. Ήδη εκτελούνται εργασίες για τη χωροθέτησή του, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθούν κάμερες σε δρόμους του νησιού για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών. Έχουν ακόμα διατεθεί μηχανάκια χαμηλού κυβισμού αλλά και drones. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα δύο νησιά πάρθηκε πέρυσι από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Με αφορμή τα πάρτι που διοργανώνονταν, εν μέσω πανδημίας, σε μισθωμένες βίλες της Μυκόνου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Μυκόνου, ανακοίνωσε τη στελέχωση των Τμημάτων της Μυκόνου και κατ’ επέκταση και της Σαντορίνης λόγω του τουρισμού και εξέφρασε την πρόθεσή του για την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας με 120 άτομα προσωπικό.

Ακόμη, αναμένεται να στελεχωθούν και τα Τμήματα της Πάρου και της Ρόδου λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που καταφθάνουν στα συγκεκριμένα νησιά, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτο οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι είχε σταλεί στη Μύκονο μεικτή ομάδα από την Ασφάλεια Αττικής, με αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει τη δράση οργανωμένων συμμοριών διαρρηκτών, κυρίως όμως να περιορίσει τα μυστικά «κορωνοπάρτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους μήνες που ακολούθησαν τη λήξη της τουριστικής σεζόν ολοκληρώθηκαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση της Υποδιεύθυνσης και στα μέσα Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε η νέα αστυνομική υπηρεσία σε Μύκονο και αντίστοιχα στη Σαντορίνη. 

Το νέο Π.Δ. προβλέπει ότι την Υποδιεύθυνση θα συγκροτούν τα εξής τρία τμήματα: Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας-Αλλοδαπών και Διοικητικής Υποστήριξης. Το πρώτο από τα τρία τμήματα θα ασχολείται με θέματα ένστολης αστυνόμευσης, όπως είναι η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η φύλαξη στόχων πιθανών εγκληματικών ενεργειών κ.ά. Το Τμήμα Ασφαλείας θα είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση -κυρίως- της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και της παράτυπης μετανάστευσης. Τέλος, το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης θα ρυθμίζει θέματα εσωτερικών λειτουργιών. 

Οι αστυνομικοί που θα μεταβούν στα νησιά είναι άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά κυρίως αστυνομικοί που δεν έχουν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετήσει στο νησί. «Κανείς από όσους μετακινούνται φέτος δεν έχει υπηρετήσει στη Μύκονο στο παρελθόν» λέει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι αστυνομικοί, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή Φώτη Τζελέπη, θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται ήδη από αύριο στη Μύκονο. Παράλληλα με τη σταδιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αποσπαστούν στο νησί ακόμα 50 δόκιμοι αστυφύλακες. Θα συμμετέχουν σε διαβατηριακούς ελέγχους στο αεροδρόμιο του νησιού από κοινού με έμπειρους αξιωματικούς. Επίσης στην όλη επιχείρηση θα λάβουν μέρος και οι 30 μόνιμοι αστυνομικοί του νησιού.

Παρά τη σύσταση της Υποδιεύθυνσης, στον σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνεται η εκ νέου αποστολή στη Μύκονο μεικτής δύναμης της Ασφάλειας Αττικής, όπως ακριβώς συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Θα απαρτίζεται από αστυνομικούς κυρίως του Τμήματος Διαρρηκτών και αποστολή τους θα είναι το κυνήγι κακοποιών που επιχειρούν κλοπές εισβάλλοντας σε βίλες του νησιού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης