Στη φυλακή θα παραμείνει ο πρώην Χρυσαυγίτης βουλευτής Κ. Μπαρμπαρούσης, μετά την απόρριψη του αιτήματος του για αποφυλάκιση από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Την επανεξέταση της αποφυλάκισης του Γιώργου Πατέλη ζητεί όμως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Μωϋσίδης ο οποίος διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου που άνοιξε την πόρτα της φυλακής, τον περασμένο Οκτώβριο, για τον καταδικασθέντα σε 10ετή κάθειρξη πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

Την ώρα που τα μέλη κι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο ένας μετά τον άλλον, ζητούν να αποφυλακιστούν, συναντώντας μέχρι στιγμής την άρνηση των δικαστών, η αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, πριν από δύο μήνες,  που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια του Ποινικού Τμήματος για να κριθεί η νομιμότητα και η ορθότητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Μωϋσίδης, ζήτησε πάντως την αναίρεση της απόφασης για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Νίκαιας, θεωρώντας  αόριστο και μη επαρκώς τεκμηριωμένο το σκεπτικό της. Όπως τόνισε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, στην εν λόγω απόφαση  «διαλαμβάνεται αόριστα ότι  δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα» αν και -όπως είπε-  «πρόκειται για άτομο που αν αφεθεί ελεύθερο, είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις». Ο κ. Μωυσίδης πρόσθεσε  πως στην εφετειακή απόφαση «δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη» στο ανήλικο παιδί του Γ. Πατέλη από την παραμονή του στη φυλακή.  Κατέληξε δε ότι ο ισχυρισμός του πως πλήττεται η οικογένεια του είναι μεν κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για «φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου»,  τονίζοντας ότι η σύζυγός του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

Ο συνήγορος του καταδικασθέντος για εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα,  Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, υποστήριξε πως “ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο”.

Την ίδια ώρα πάντως το  Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας απέρριπτε ομόφωνα τα αιτήματα αποφυλάκισης του πρώην βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση και του Κ. Κορκοβίλη, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο υπερήλικας και ανάπηρος πατέρας του Κ. Μπαρμπαρούση όσο και  η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του, επικαλέστηκαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της απουσίας του καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε ποινή κάθειρξης 6 ετών. «Έχουμε διαμελιστεί και δεν υπάρχει τίποτα. Είχε πάρει ζώα για βιοποριστικούς λόγους αλλά τα δώσαμε κι αυτά γιατί δεν μπορούν οι γείτονες να βοηθούν συνέχεια» υποστήριξε η γυναίκα με το συνήγορο να προσθέτει πως ο Κ. Μπαρμπαρούσης  «ήταν βουλευτής και όχι  κομματικό στέλεχος» και « δεν έχει σχέση με επιμέρους πράξεις» που αποδόθηκαν σε στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Για την αίτηση του Κορκοβίλη, που εκτίει ποινή κάθειρξης 9 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατέθεσε ο αδελφός του, ο οποίος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας του και αδυναμία να την συντηρήσει χωρίς τον αδελφό του. Μάλιστα, υποστήριξε ο μάρτυρας ότι «δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα ο αδελφός μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης