Αποκαλυπτικό βίντεο: Έτσι «μπούκαραν» στα σπίτια οι ληστές των νοτίων προαστίων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020, 15:11
Αποκαλυπτικό βίντεο: Έτσι «μπούκαραν» στα σπίτια οι ληστές των νοτίων προαστίων

Σπείρα διαρρηκτών τα πέντε μέλη της οποίας πραγματοποιούσαν κλοπές σε σπίτια της νοτιοανατολικής Αττικής, εξαρθρώθηκε σύμφωνα με την αστυνομία.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, συνέλαβαν τα μέλη της σπείρας στις 4 Αυγούστου στη Βούλα, όπου νωρίτερα αποπειράθηκαν να διαπράξουν κλοπή από οικία στην ίδια περιοχή και όταν έγιναν αντιληπτοί από περιοίκους, επιχείρησαν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι από τον Ιούνιο του 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, που διέπραττε διαρρήξεις - κλοπές σε οικίες.

Πεδίο δράσης τους ήταν περιοχές της νότιας Αττικής και κυρίως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρη και η Βουλιαγμένη.

Πως δρούσαν τα μέλη της σπείρας

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας οργάνωναν την δράση τους, μεταβαίνοντας κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες στις ανωτέρω περιοχές με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και εντοπίζοντας τις προς διάρρηξη μονοκατοικίες και διαμερίσματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί και εξασφάλισε το zougla.gr φαίνεται ο τρόπος που δρούσαν οι συλληφθέντες. Συγκεκριμένα δύο από τα μέλη της σπείρας, βρίσκονται στην είσοδο πολυκατοικίας και χτυπούν τα κουδούνια των διαμερισμάτων προκειμένου να δουν ποιοι ένοικοι απουσιάζουν για να βρουν την ευκαιρία να «τρυπώσουν» στα σπίτια τους.

 


Στη συνέχεια, τις προσέγγιζαν και αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων χτυπώντας τα κουδούνια, εισέρχονταν σε αυτές οι τέσσερις εξ αυτών, είτε από ανασφάλιστα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες είτε παραβιάζοντας αυτά με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, ενώ το πέμπτο μέλος  παρέμενε εντός του «επιχειρησιακού» τους αυτοκινήτου και παρακολουθούσε το χώρο, έτοιμος να τους παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια. Εν συνεχεία, αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας.

Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, φορούσαν γάντια και κάλτσες προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε να τοποθετούν τους σύρτες ασφαλείας στις κεντρικές θύρες εισόδου των οικιών και τις σειρήνες των συναγερμών σε δοχεία με νερό, προκειμένου να καθυστερούν την πρόσβαση-επιστροφή των ενοίκων και να απενεργοποιούν τις σειρήνες αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διαφυγή τους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 26 περιπτώσεις κλοπών από οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στην κατοχή των κατηγορουμένων και μετά από έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

- κοσμήματα (προερχόμενα από τη δραστηριότητά τους)

- γάντια εργασίας και κάλτσες

- κινητά τηλέφωνα

- διαρρηκτικό εργαλείο-κατσαβίδι και

- ενοικιαζόμενο «επιχειρησιακό» όχημα

Χαρακτηριστικό μάλιστα της δράσης τους ήταν ότι, σε άμεσο χρόνο μετά τη διάπραξη των κλοπών, διοχέτευαν σε άγνωστο άτομο τα αφαιρεθέντα κοσμήματα και χρυσαφικά έναντι χρηματικών ποσών, υποδεέστερων της αξίας των κλοπιμαίων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο, όπως εξακριβώθηκε, υπερβαίνει συνολικά τις 235.000 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Δημ. Σακαλόγλου και Ιω. Γλύκας, δήλωσαν για την σύλληψη του πελάτη τους:

«Κατά τη διάρκεια της απολογίας των κατηγορουμένων αναδείχθηκαν τα πολλά κενά της δικογραφίας, η έλλειψη αιτιωδούς συνδέσμου αποδιδόμενης πράξης και ενεργειών του κατηγορουμένου με τέτοιο τρόπο που έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα και αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020, 15:42