Τελικά επικράτησε η κοινή λογική η οποία στον τόπο μας είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ο υπερήλικας (91 ετών) κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος πάσχει από καρκίνο με έκδηλα τα σημάδια της ασθένειας στο πρόσωπό του, μετά από τη δημοσίευση πρωτοσέλιδου άρθρου στο zougla.gr μεταφέρθηκε επί τέλους για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσε στη φυλακή αβοήθητος παρά το αίτημα που είχε υποβάλει για νοσηλεία. Οι γιατροί τότε λόγω ευθυνοφοβίας είχαν αποφύγει να καταλήξουν στο συμπέρασμα πώς ο κρατούμενος Ανδρέας Γαβριηλίδης είχε πια εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας. Παρόλα αυτά οι γιατροί είχαν αποφανθεί πώς πάσχει από καρκίνο. Τέλος πάντων και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα φαίνεται πώς το σωφρονιστικό σύστημα αποφάσισε να λειτουργήσει, έστω άπαξ, στη βάση της κοινής λογικής. Το zougla.gr πληροφορείται πώς συμπληρώνονται ήδη τα απαραίτητα έγγραφα για την αποφυλάκιση του.

Προφανώς στην ηλικία του, είναι 91 ετών και στην κατάσταση του ούτε αποτελούσε εδώ και καιρό ούτε βεβαίως και αποτελεί απειλή για κανέναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαιούται να διερωτηθεί ο κάθε πολίτης λοιπόν για το εάν ή όχι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης προκειμένου να διεξαχθεί μία έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και να ελεγχθεί αν υφίστανται και άλλες τέτοιες περιπτώσεις στις ελληνικές φυλακές. Διότι φοβούμεθα και μάλλον δικαιολογημένα πώς η υπόθεση Γαβριηλίδη δεν είναι μοναδική. Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα λειτουργεί κατά κανόνα εκδικητικά και όχι σωφρονιστικά με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των φυλακισμένων υφίσταται ως απλή ρητορικής φύσης αναφορά σε διάφορα συνέδρια ή για να συζητούν μεταξύ τους οι ειδικοί επί σωφρονισμού. Στην πραγματικότητα, τα δικαιώματα των φυλακισμένων όπως αυτά προβλέπονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ένα «πουκάμισο αδειανό» όταν αναφερόμαστε στην σωφρονιστική πρακτική στην Ελλάδα.

Άλλωστε σε ανάλογα συμπεράσματα είχε καταλήξει και ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικός σε θέματα σωφρονισμού Άλαν Μίτσελ ο οποίος πρόσφατα  επισκέφτηκε τα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο ο κάθε κρατούμενος είναι καταδικασμένος, το δικαίωμα σε μία ανθρώπινη και επιστημονικά αποδεκτή προσφορά νοσηλευτικής αρωγής στους φυλακισμένους αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμικών υποχρεώσεων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ανώτατη Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλουν να διερευνήσουν το κατά πόσο στην πράξη εφαρμόζονται οι νόμοι. Δεν αρκεί η δημοσιογραφική έρευνα για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ο δημοσιογράφος καταγράφει και παρουσιάζει τα περιστατικά αλλά η παρέμβαση του δεν μπορεί παρά να είναι αποσπασματική. Οι κρατικοί θεσμοί και η Πολιτεία έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν κεντρικά και αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα βαρβαρότητας και απανθρωπιάς.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης