Αποφυλακίζεται άμεσα ο 46χρονος Κρητικός, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης που είχε αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Ο 46χρονος ισοβίτης, που, εκτός από την υπόθεση του 2016, κατά την οποία είχαν συλληφθεί η σύζυγος, ο τότε ανήλικος γιος τους, αλλά και ο ηλικιωμένος πατέρας του, φέρεται να είχε συλληφθεί ακόμα δύο φορές στο παρελθόν, αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε πρόσφατα η αποφυλάκισή του υπό όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Νέας Κρήτης», το προηγούμενο διάστημα η πλευρά του 46χρονου άνδρα είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης αίτηση για υφ’ όρον απόλυσή του λόγω του πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Τελικά, το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης αποφάσισε να κάνει δεκτό το εν λόγω αίτημα. Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά του 46χρονου προσκομίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης όλα τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα που βεβαιώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος υγείας του.

Έτσι ο 46χρονος άνδρας αποφυλακίζεται άμεσα υπό όρους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εμφανίζεται στην Αστυνομική Διεύθυνση μία φορά τον μήνα, ενώ είναι υποχρεωμένος να διαμένει στο χωριό του, στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου. Εξάλλου στον 46χρονο άνδρα απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε φτάσει στα ίχνη του 46χρονου στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Μετά από παρακολούθηση που είχε διαρκέσει ουκ ολίγους μήνες και μετά από σκάψιμο… επτά ωρών σε χωράφι της οικογένειάς του, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεθάψουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Μαζί με τις υπόλοιπες ποσότητες της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας οι οποίες βρέθηκαν σε άλλους χώρους που φέρεται να χρησιμοποιούσε η οικογένεια, η Αστυνομία κατάσχεσε συνολικά περίπου 3,2 κιλά κοκαΐνης!

Θαμμένη σε χωράφι

Όπως ανέφερε τότε το ρεπορτάζ της «Νέας Κρήτης», αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, μαζί με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου, εντόπισαν την ποσότητα κοκαΐνης που ήταν θαμμένη σε βάθος 60 εκατοστών σε χωράφι. Οι αστυνομικοί βρήκαν την κοκαΐνη, η οποία φέρεται να ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ. Σημειώνεται ότι τα μπολ φαίνεται ότι περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που -επίσης- είχε τοποθετηθεί, ούτως ώστε να μην εντοπίζεται ούτε από σκύλους-ανιχνευτές. Εκτός από τον 46χρονο άνδρα, η Αστυνομία είχε ακόμα συλλάβει τον Σεπτέμβριο του 2016 τη γυναίκα του, τον ανήλικο γιο τους, αλλά και τον ηλικιωμένο πατέρα του.

Ο 46χρονος άνδρας έχει καταδικαστεί τελεσίδικα σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2017. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη, ενώ η σύζυγός του είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι που δικάζονταν μαζί με το ζεύγος: Ο πατέρας του 46χρονου αθωώθηκε, ενώ άλλοι δύο άνδρες που δικάζονταν καταδικάστηκαν αμφότεροι σε κάθειρξη 10 ετών. Και στους δύο, ωστόσο, δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους, γι’ αυτό και είχαν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η καταδίκη και στο Εφετείο – Δεύτερη φορά ισόβια χωρίς ελαφρυντικό

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2019 από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, το οποίο επέβαλε ξανά ισόβια κάθειρξη στον καταδικασθέντα, αφού δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Στον αντίποδα, σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η Έδρα ήταν πιο επιεικής απέναντι στη γυναίκα του, αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Σε συνδυασμό με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που της είχε χορηγηθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η ποινή της μειώθηκε στα 8 έτη. Δεδομένου ότι η γυναίκα παρέμενε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήδη κρατούμενη επί τρία χρόνια, είχε ήδη συμπληρώσει το ένα τρίτο της ποινής της και επρόκειτο να αποφυλακιστεί άμεσα.

Αναφορικά με τους άλλους δύο κατηγορούμενους που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών, στον ένα εξ αυτών χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και τελικά του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή. Στον έτερο κατηγορούμενο, η κατηγορία μετατράπηκε σε «προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση» και κρίθηκε «ατιμώρητος».

Εξάλλου, τον Φεβρουάριο του 2017 είχε διεξαχθεί η δίκη με κατηγορούμενο τον ανήλικο -τότε- γιο του 46χρονου. Η δίκη έγινε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο νόμος. Έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων, ο νεαρός αφέθηκε τελικά ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Πηγή: neakriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης