Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί, την αναγνώριση από την Ελλάδα των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να βάλει τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με βάση λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ, ενώ θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για την επαγγελματική αναγνώριση.

Για τον λόγο αυτό, ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) θα ενσωματώσει τη σχετική Διεύθυνση (ΑΤΕΕΝ) του υπ. Παιδείας. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ έχει επιτύχει σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας, με τον αριθμό αναγνώρισης πτυχίων να έχει αυξηθεί κατά 63,5% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 και κατά 23,6% σε σχέση με το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση (ακαδημαϊκή και επαγγελματική) των πτυχίων ξένων ΑΕΙ διαρθρώνεται ως εξής:

• Θα καταρτιστεί εθνική λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ. Εάν ένας φοιτητής –Έλληνας ή ξένος– ζητά να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα ελληνικού πανεπιστημίου, εάν έχει πάρει πτυχίο από ΑΕΙ το οποίο περιλαμβάνεται στην εθνική λίστα δεν θα χρειάζεται να αξιολογεί την αίτησή του ο ΔΟΑΤΑΠ για να δώσει ακαδημαϊκή αναγνώριση. Μόνον το ίδρυμα θα αξιολογεί το ακαδημαϊκό προφίλ του αιτούντος. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπιστούν φόρτος εργασίας και καθυστερήσεις, αφού σήμερα μπορεί να περάσει και διετία για να τηρηθούν όλα τα βήματα για τη χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης.

• Το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων εξωτερικού, θα ενταχθεί στο νέο ΔΟΑΤΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Στην περίπτωση κατά την οποία πτυχιούχος εξωτερικού θέλει να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θα κάνει αίτηση στον νέο φορέα και η νέα Διεύθυνση που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ θα την εξετάζει. Η διαδικασία επίσης θα είναι πιο σύντομη, καθώς θα εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές Οδηγίες στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης