Σε απεργία πείνας προχώρησε ένας κρατούμενος στις φυλακές της Λάρισας μόλις ενημερώθηκε ότι έχει κορωνοϊό. Ο ίδιος ζητεί τη μεταφορά του σε νοσοκομείο και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε την ανακοίνωση που έκανε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου ο φυλακισμένος Κώστας Λιόγκας πραγματοποιεί απεργία πείνας. Την ίδια ημέρα του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός στην Covid-19. Ο ίδιος είναι στη φυλακή εδώ και εννέα χρόνια καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Εδώ και εννέα χρόνια δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία (δικαίωμα) να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεσή του καθώς το εφετείο αναβάλλεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, λόγω της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χρόνιας πολιτικής της συγκεκριμένης φυλακής, απορρίφθηκε και το αίτημά του να μεταφερθεί σε αγροτική φυλακή παρ΄ ότι πληροί όλα τα κριτήρια.

Μέχρι πρότινος λάμβανε και τακτικές άδειες οι οποίες κόπηκαν λόγω κορωνοϊού. Δήθεν για την ασφάλεια των φυλακισμένων από τον ιό… Που τελικά οι ανθρωποφύλακες μετέδωσαν στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κώστας ως άνθρωπος που έχει και καρδιολογικά προβλήματα ανήκει σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αλλά η φυλακή, παρά την ενημέρωση για την έναρξη της απεργίας και τη γνώση της κατάστασης της υγείας του, δεν έχει προχωρήσει καν στα στοιχειώδη, δηλαδή στη μέτρηση των ζωτικών (πίεση, βάρος, παλμοί) αφήνοντάς τον σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους με κορωνοϊό, παρ΄ ότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα απεργίας. Εδώ να σημειωθεί ότι αυτό το ΣΚ δεν μέτρησαν ούτε καν το οξυγόνο από όσους είναι θετικοί στην Covid-19.

Ο Κώστας ζητάει καταρχήν το προφανές, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι συνθήκες θα του επιτρέψουν να επιβιώσει. Ζητάει επίσης να του δοθεί ξανά η δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, που και αυτά ακόμη του τα έχουν στερήσει λόγω των συνθηκών κράτησης. Να σημειωθεί εδώ ότι εάν δεν περνάει τα μαθήματα δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Άρα έχουμε έναν φυλακισμένο που στερείται το δικαίωμα να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό επί εννιά χρόνια, στερείται δικαιώματος να συνεχίσει τις σπουδές του, είναι καρδιοπαθής, διαγιγνώσκεται θετικός στην Covid και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει απεργία πείνας.

Απεργία πείνας για να επιβιώσει γιατί η φυλακή της Λάρισας στερεί και το δικαίωμα στην επιβίωση. Η υπηρεσία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη του αλλά και όλων των φυλακισμένων.

Η ζωή των φυλακισμένων μετράει.

Άμεση μεταφορά του Κώστα Λιόγκα στο νοσοκομείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης