Στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών, εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή των νόμων 3919/2011 και 4038/2012 για την «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».

Παύει να ισχύει η ισχύουσα διαδικασία διορισμού για την άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, καθώς συνιστά απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας και απαιτείται πλέον αναγγελία έναρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά περιορισμοί που καταργούνται σχετικά με την πρόσβαση και την άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή:

– Ο καθορισμός των αποδοχών των ορκωτών εκτιμητών με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

– Η υποχρέωση, η αίτηση προκειμένου να επιληφθεί έργου ορκωτού εκτιμητή, να συνοδεύεται από αποδεικτικό κατάθεσης προκαταβολής 20.000 δρχ. (58,7 ευρώ) στον Λογαριασμό Ορκωτού Εκτιμητή της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι δαπάνης εκτιμήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών να καθορίζει με ειδική απόφαση την καταλογιστέα δαπάνη εκτιμήσεως.

– Το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών να καθορίζει με ειδική απόφαση την αμοιβή ειδικού συμβούλου συμπράττοντος με ορκωτό εκτιμητή.

– Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε πως οι βοηθοί ορκωτοί εκτιμητές Α’ Τάξης έχουν ως αποδοχές το 80% των αποδοχών των ορκωτών εκτιμητών με την ίδια προϋπηρεσία στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

– Ο αριθμός των ορκωτών εκτιμητών και βοηθών ορκωτών εκτιμητών Α` Τάξεως πλέον παύει να είναι 30 άτομα.

Τέλος, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο απελευθερώνεται πλήρως το επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή, καθορίζονται τα προσόντα και αναδιαρθρώνεται ο θεσμός του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής φυσικών και νομικών προσώπων σε Μητρώο Εκτιμητών του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης