Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον Ν. Μιχαλολιάκο και τους υπόλοιπους 56 καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά την  απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι τους, αγορεύοντας συνολικά επί περίπου 12 ώρες, σε τρεις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.  

Παρών στη διαδικασία πάντως αναμένεται να δηλώσει ο νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ο οποίος έχει… προαναγγείλει την εμφάνισή του στο δικαστήριο. O καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτής έχει αφήσει να διαφανεί ότι η παρουσία του θα είναι «επεισοδιακή», με  ανάρτησή του στο twitter στην οποία αναφέρει: «Το τεστ κορωνοϊού ήταν καθαρό.Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιώτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον πάντως είναι εάν τη στάση του Γιάννη Λαγού ακολουθήσουν οι υπόλοιποι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, εμφανιζόμενοι οι ίδιοι στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν και αυτοπροσώπως τα αιτήματα τους για το θέμα της αναστολής ή του ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση.

Η συμβουλή πάντως που δίνουν πολλοί δικηγόροι σε αρκετούς κατηγορουμένους, στην πλειοψηφία τους μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδικαστεί για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι να προσέλθουν στο δικαστήριο, επιδιώκοντας να κερδίσουν ό,τι μπορεί να κερδηθεί…

«Κλειδί» τα ελαφρυντικά για το ύψος των ποινών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την έναρξη της συνεδρίασης, το πρωί της Δευτέρας, η πρόεδρος κ. Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της διάσκεψης των τριών τακτικών δικαστών, κάνοντας γνωστή την απόφασή τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα. Η απόφαση αυτή θεωρείται «κλειδί» για τη μετέπειτα τύχη των καταδικασθέντων.

Γι΄ αυτό η κρίση των δικαστών για το θέμα των ελαφρυντικών η οποία θα λαμβάνει υπόψη την επικινδυνότητα των καταδικασθέντων αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της δράσης τους, θα καθορίσει το ύψος των ποινών ενώ θα δώσει μία πρώτη εικόνα της αντιμετώπισης που μπορεί να έχει το αίτημά τους για αναστολή ή ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Υπενθυμίζεται πως ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής αποτελούμενος από το Νίκο Μιχαλολιάκο και τους Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη  Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο κινδυνεύει με ποινές κάθειρξης από 5-15 έτη ενώ οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές και τα μέλη της οργάνωσης από  5-10 χρόνια. Εάν ωστόσο τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι ποινές αυτές «πέφτουν»  σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 στη «διευθυντική» ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο Γιώργος Ρουπακιάς πάντως είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης