Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η διάταξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως «καθαρτήριο» των καταχραστών του Δημοσίου και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τον Απρίλιο του 2014.

Ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα απαλλαγής κάποιων κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για κατάχρηση δημοσίου χρήματος παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «χαριστική», κατά πολλούς, αυτή ρύθμιση ίσχυσε για μόλις 13 αφού ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης επανέφερε το άρθρο του ν. 4254/2014 που είχε διαγραφεί, «εκ παραδρομής», όπως είχε πει ο κ. Αθανασίου, ζητώντας μάλιστα και συγνώμη για αυτό.

Η επίμαχη ρύθμιση που είχε επιφέρει τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα, δημιουργώντας ένα νομοθετικό κενό χρησιμοποιήθηκε από κατηγορούμενο στην υπόθεση των εξοπλιστικών , χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τον Απρίλιο του 2015, έκρινε πως ήταν αντισυνταγματική η ρύθμιση, κάνοντας λόγο για «κρυπτοαμνηστία».

Το συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο κατάργησε προσωρινά ο κ. Αθανασίου, προέβλεπε ότι οι ποινές που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφορούν και σημαίνοντα πρόσωπα εταιριών οι οποίες κατά καιρούς έχουν χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο, όπως είναι τα Ελληνικά Ναυπηγεία, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η κατασκευαστική ΘΕΜΙΣ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αλλά και πάμπολλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αθλητικά σωματεία, συνεταιρισμοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, υπάλληλοι και στελέχη των οποίων έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, με βάση, πολλές φορές, τις διατάξεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις αντιδράσεις πάντως που είχαν προκληθεί κυρίως από νομικούς, η τότε κυβέρνηση επανέφερε με τροπολογία, στο μεσοπρόθεσμο τη διάταξη που είχε παραλειφθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης