Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο το πρόστιμο 20.000 ευρώ και το «λουκέτο» 60 ημερών που επιβλήθηκε στο γνωστό beach bar Alemagou στη Φτελιά. Μάλιστα, οι καταστηματάρχες δεν αποκλείεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας να φτάσουν στο σημείο ακόμη και να κλείσουν μαζικά τα μαγαζιά τους.

«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε.

«Σήμερα θα συζητηθεί εάν θα κλείσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μέσα στην ατζέντα και μέσα στις επιλογές που έχουμε. Ίσως για ορισμένα καταστήματα είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι μη βιώσιμο τα μαγαζιά να λειτουργούν με βάση τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Πέτσας: Αν χρειαστεί έχουμε σχέδιο για τοπικό lockdown

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως σε περίπτωση που εντοπιστούν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε κάποια δομή ή γεωγραφική περιοχή υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown.

Όπως τόνισε, σε περίπτωση που καταγραφούν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε συγκεκριμένη δομή, σχολείο ή και ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, νομό ή νησί θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τοπικό lockdown. Ο κ. Πέτσας εξήγησε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπεί η διασπορά στην κοινότητα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με αυτό το σκεπτικό σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα, μόλις διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν 12 κρούσματα. «Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα είτε αφορά γειτονιά είτε μια υγειονομική δομή είτε ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, αναφερόμενος στο δίμηνο λουκέτο που μπήκε στο beach bar της Μυκόνου, o Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους και αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε» τονίζοντας, όμως, ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια Υγεία.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες

Για το θέμα μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σημείωσε πως η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως υπάρχουν κανόνες και έχουν προβλεφθεί ποινές. «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι “α, μπράβο δεν πειράζει;”», απάντησε στις επικρίσεις ότι το δίμηνο κλείσιμο αποτελεί εξοντωτική ποινή.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο πρόοσέθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.

«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

την κριτική του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε πως τέτοιου είδους ποινές επιβάλλουν μόνο κυβερνήσεις κομμουνιστών τύπου Κίνας, είπε ότι έχει ακούσει πάρα πολλά στη ζωή του αλλά αυτό το ακούει πρώτη φορά ενώ στο twitter ανέφερε ο υπουργός σχετικά με την ίδια κριτική: «…Η ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι ωραίο πράγμα και ούτε χρειάζεται πάντα να συμφωνούμε σε όλα. Διαφωνώ με κάθε ακραίο σχόλιο που διάβασα εναντίον του…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης