Έντονη είναι η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στην πρόταση του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας, Γεωργίου Μικρούδη, περί συγχώνευσης των δικαστηρίων.

Μεταξύ άλλων, ζητείται η κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και η συγχώνευση των δύο Εφετείων της Πελοποννήσου, Ναυπλίου και Καλαμάτας, σε ένα με έδρα την Τρίπολη, όπως προέβλεπε και ο παλαιός περιφερειακός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας κάνει λόγο για «αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά».

Επισημαίνει πως «η εισχώρηση λογικών, λογιστικού χαρακτήρα, στον χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και η πρόταση του εν λόγω προέδρου Πρωτοδικών, παραβλέπουν πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα στον χώρο της Δικαιοσύνης και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται».

Υπογραμμίζει πως μέχρι σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ήταν σύμμαχος και αρωγός στα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών ενώσεών τους, υποστηρίζοντας την ειδική και προσεκτική μισθολογική μεταχείρισή τους, θεωρεί όμως σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο να προτείνεται ως «ισοδύναμο μέτρο», για να σωθεί η μείωση των αποδοχών που ενδέχεται να υποστούν οι δικαστικοί λειτουργοί, την κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, απευθύνονται στον κ. Μικρούδη, καλώντας τον «να παραιτηθεί από δικαστής και να τολμήσει να ασκήσει δικηγορία, αν δεν τον ικανοποιούν οι μηνιαίες αποδοχές του», και τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μια και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης