Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» σε πολλά σημεία της Ελλάδας, με επίκεντρο έως τώρα την Καρδίτσα, τη Λάρισα, τη Φθιώτιδα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αχαΐα αλλά και τα νησιά του Ιονίου. 

Το φαινόμενο «Cappuccino Coast» στην Ιθάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστιες είναι οι ζημιές της σφοδρής κακοκαιρίας στην Ιθάκη, με τους κατοίκους του νησιού να χαρακτηρίζουν ως «πρωτοφανή φαινόμενα», αυτά που έπληξαν το νησί.

Το φαινόμενο μάλιστα που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής ονομάζεται «Cappuccino Coast» και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» από τον «Ιανό» έχουν δεχτεί τα παραθαλάσσια χωριά Φρίκες και Κιόνι. Στα καταστήματα που βρίσκονται πάνω στην θάλασσα, οι θυελλώδης άνεμοι ξήλωσαν όλες τις πέργολες και τα δύο χωριά γέμισαν φερτά υλικά από την θάλασσα .

Ακόμα υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του νησιού, από πτώσεις δέντρων ενώ στο χωριό Πισαετός έχει καταστραφεί τμήμα του οδοστρώματος.

Στην πρωτεύουσα του νησιού το Βαθύ, έχουν βουλιάξει πολλά τουριστικά σκάφη. Τέλος ολόκληρο το νησί βρίσκεται στο σκοτάδι ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες.

Λάρισα: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο στην περιοχή των Φαρσάλων

 

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην περιοχή των Φαρσάλων. Από την έντονη βροχόπτωση έχουν «φουσκώσει» τα ρεύματα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο.

Στην ΠΕΟ Φαρσάλων – Βόλου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί καθώς υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Φαρσάλων «οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους στο οδικό δίκτυο της επαρχίας και ιδιαίτερα στην οδό Φαρσάλων – Βόλου, εκεί όπου λόγω της κακοκαιρίας έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο οδόστρωμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο τμήμα του συγκεκριμένου οδικού δικτύου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμπελιά, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης των Φαρσάλων».

Πάτρα: Το φαινόμενο της παράκτιας πλημμύρας στην περιοχή του Ρίου

Πλημμυρικό φαινόμενο, εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», καταγράφεται σε τμήμα της περιοχής του Ρίου, με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να έχει καλύψει μέρος της παραλιακής περιοχής.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, εξήγησε πως «το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται παράκτια πλημμύρα, δηλαδή τα νερά της θάλασσας αναρριχώνται στην στεριά και παραμένουν κυρίως στην παραλιακή ζώνη.»

Σύμφωνα με τον Νίκο Γυφτάκη, «η εμφάνιση του φαινομένου οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και του υψηλού κυματισμού.»

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, «το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό, αφού έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν.»

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ifarsala.gr

Διαβάστε ακόμα: 

Καρδίτσα: Κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης