Ιδιαίτερα «θερμό» διαφαίνεται για τη Δικαιοσύνη το φθινόπωρο, καθώς με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ανοίγει η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, του τέταρτου, κατά σειρά, της μεταπολίτευσης.

Στο εδώλιο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Αν και οι κατηγορίες που τελικά φέρνουν και τους δύο στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν αφορούν την υπόθεση της Νοvartis, που αποτελούσε το βαρύτερο και μεγαλύτερο όγκου του σε βάρος τους κατηγορητηρίου, εν τούτοις, η εξέλιξη της δίκης θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης μάλιστα της πολιτικής συγκυρίας και του προεκλογικού  κλίματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται  για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης, την Ελένη Τουλουπάκη, κατηγορίες ωστόσο που και οι δύο αρνούνται μετ’ επιτάσεως.

Ειδικότερα, στον  κ. Παπαγγελόπουλο καταλογίζονται παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη και Παναγιώτη Αθανασίου) για τον χειρισμό των υποθέσεων που χειρίζονταν και εκμετάλλευση της επιρροής του, λόγω της θέσης του, στην Ελένη Τουλουπάκη, για τη μη άμεση διαβίβαση στη Βουλή δικογραφιών, σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αποσβεστεί η προθεσμία, προκειμένου να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό.

Η πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα ξεκινήσει σήμερα στις 9 το πρωί, ωστόσο, όλες οι υπόλοιπες συνεδριάσεις αναμένεται να γίνουν απογευματινές ώρες, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας, αίτημα ωστόσο που είναι αμφίβολο αν θα γίνει τελικά δεκτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι θα είναι η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ ως τακτικά μέλη έχουν κληρωθεί να είναι οι:

Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου,  Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου.

Αναπληρωματικά μέλη θα είναι οι :Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης, Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου

Τακτική εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, με αναπληρώτρια την Αριστέα Θεοδόση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης