Η παραλλαγή «Όμικρον» πολιορκεί τη χώρα, και το τέλος της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρνει στο προσκήνιο τις αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να περάσει ο σκόπελος του Ιανουαρίου με όσο το δυνατόν λιγότερα περιστατικά και απώλειες από τον κορωνοϊό.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου θα συζητηθεί πρώτον και κύριον το θέμα του ανοίγματος των σχολείων και στη συνέχεια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα σχολεία, το σενάριο που δείχνει να επικρατεί είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Αυτό, ωστόσο, θα γίνει με πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι μαθητές θα υποχρεούνται να κάνουν τρία self test την εβδομάδα, μέρα παρά μέρα, από δύο που έκαναν μέχρι να αρχίσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Επίσης, θα μειωθεί στο 30% + 1, από 50% + 1, το ποσοστό των μαθητών που πρέπει να νοσήσουν για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα. Τέλος, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα ελέγχεται με τεστ το σύνολο της τάξης και όχι μόνο τα παιδιά που κάθονται δίπλα ή πίσω του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό που είναι δύσκολο να συμβεί, ωστόσο, είναι η διενέργεια rapid tests σε όλους τους μαθητές πριν αρχίσουν ξανά τα μαθήματα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις στελεχών της. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι «κάθε μέρα χαμένη από τη γνώση και τη μάθηση είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών», επισημαίνοντας παράλληλα πως για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μία ή δύο εβδομάδες, ώστε να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να καταγραφεί το «αποτύπωμα» που άφησε η «Όμικρον» την περίοδο των εορτών. Οι επιστήμονες που συντάσσονται με αυτή την άποψη προσθέτουν ότι, ακόμα, είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 5-11 ετών, που έχει εμβολιαστεί, κάτι που ίσως προκαλέσει «έκρηξη» περιστατικών στα σχολεία και μεταφορά του ιού στο οικιακό περιβάλλον. Αν και όσοι προτείνουν την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων λένε ότι μπορεί να επιμηκυνθεί η σχολική χρονιά για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, το συγκεκριμένο σενάριο έχει λιγότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα γίνει στον δημόσιο τομέα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο δημόσιος τομέας, καθώς τα 92 περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταξύ των υγειονομικών δείχνουν ότι πιθανή έξαρση της ασθένειας ενδέχεται να αποδιοργανώσει κρίσιμες υπηρεσίες. Το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε χθες έγγραφο σε όλα τα υπουργεία για την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού», με ειδική υπόμνηση για «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο πρέπει να απαντηθεί έως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις μονάδες ανά υπηρεσία για «συγκεκριμένο διάστημα». «Θα υπάρξει πίεση σε όλα τα επίπεδα, και στους εκπαιδευτικούς, και στο υγειονομικό κομμάτι, στα μέσα μεταφοράς, ενδεχομένως και σε άλλα πεδία, όπως οι ένστολοι», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δυσλειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα

Οι επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η εστίαση και το εμπόριο βλέπουν ήδη τις απουσίες εργαζομένων να δυσκολεύουν τη λειτουργία τους. Τα κενά στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε όσες δραστηριότητες βασίζονται στην άμεση επαφή με τους πολίτες, προκαλούν σκέψεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, κυρίως αν επιδεινωθούν οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας. Έτσι, συζητείται να μειωθεί εκ νέου το ωράριο λειτουργίας των χώρων αυτών, όπως και ο αριθμός των πελατών ανά κατάστημα, τη στιγμή που η συμβολή της εστίασης και της διασκέδασης στη διασπορά του ιού είχε προβληματίσει έντονα, κατά πληροφορίες, τους ειδικούς κατά την τελευταία συνεδρίασή τους για το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης