Αναβρασμός στα φροντιστήρια για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, 10:47
Αναβρασμός στα φροντιστήρια για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα
Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης έκανε λόγο για «κοινωνικά άδικο» μέτρο, «αμφιβόλου εισπρακτικού αποτελέσματος» που «αιφνιδίασε» τον κλάδο.

Την ίδια ώρα, έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και από τη μεριά των κέντρων ξένων γλωσσών. «Το μέτρο αυτό μας αποτελειώνει» τόνισε εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων γλωσσών (Europalso).

Η Oλυμπία Κρητικού, πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του ταμείου αρωγής της Europalso, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας υποχρεώνουν να γίνουμε καταναγκαστικοί εισπράκτορες του κράτους».

Η τελική οικονομική επιβάρυνση φαίνεται πως θα αφορά τους πελάτες-γονείς. «Δεν είναι δυνατόν οι ιδιοκτήτες να απορροφήσουν τον ΦΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Βαφειαδάκης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης είναι μικρά και δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτήν την επιβάρυνση. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα απορροφήσει κανείς τον ΦΠΑ. Θα μετακυλιστούν στους γονείς οι επιβαρύνσεις».

«Τόσα χρόνια αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των νοικοκυριών ελπίζοντας απλώς να επιβιώσουμε και να επιμεριστούμε το πρόβλημα των γονέων» ανέφερε η κα Κρητικού, προσθέτοντας ότι ήδη, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, έχουν συμπιεστεί τα ποσά στους μισθούς των καθηγητών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών, η οποία επεσήμανε: «Δε μπορούμε να κάνουμε μειώσεις ούτε στον αριθμό των εργαζομένων ούτε στον μισθό τους, γιατί πιο κάτω δεν πάει».

Ωστόσο, η αδυναμία απορρόφησης του ΦΠΑ από τους ιδιοκτήτες θα επιφέρει αυξημένα δίδακτρα, κάτι που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει τους γονείς στο να αναζητήσουν άλλες λύσεις. «Εμμέσως πλην σαφώς, με αυτόν τον τρόπο προωθούν τη μαύρη αγορά στην εκπαίδευση» υπογράμμισε δασκάλα ξένων γλωσσών, προδιαγράφοντας άνοδο των προτιμήσεων στα ιδιαίτερα μαθήματα.

Παράλληλα, ο κ. Βαφειαδάκης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι από την επιβολή ΦΠΑ 23% εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία και τα οικοδιδασκαλεία.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσει το μέτρο και «έστω την τελευταία στιγμή, να βρεθεί ένα ισοδύναμο».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το Δ.Σ. της ΟΕΦΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για να συζητήσουν το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, ο υπουργός «κατανόησε πλήρως τις δυσκολίες που δημιουργεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών, στις οικογένειες και στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. Στέκεται αλληλέγγυος στο πρόβλημα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει με την εισήγηση μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, 11:01