Το ξακουστό και διαχρονικό έθιμο της «Κλαδαριάς» αναβίωσε στη Σιάτιστα Κοζάνης, με μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις γειτονιές της ορεινής κωμόπολης.

Από τις 19.00 το απόγευμα, οπότε ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος άναψε την πρώτη φωτιά στην περιοχή του Αγίου Νικάνορα, στην είσοδο της κωμόπολης, όλη η Σιάτιστα «φωτίστηκε» από τις μεγάλες κλαδαριές, Παρέες, μαθητές σχολείων, σύλλογοι, απλοί πολίτες, άναψαν σε κάθε γειτονιά τη δική τους κλαδαριά, διατηρώντας ζωντανό ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της περιοχής.

Το μοναδικό κρασί της Σιάτιστας, οι υπέροχοι μεζέδες, συνοδεία των χάλκινων, έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος των «Κλαδαριών», με τον κόσμο κυριολεκτικά να κατακλύζει τους δρόμους, τις γειτονιές και τις πλατείες της Σιάτιστας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλαδαριά γίνεται από ξερά χόρτα, το λεγόμενο «Λόζιο», που τον μαζεύουν τα παιδιά από τα χωράφια ή αμπέλια αμέσως μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Ο Λόζιος φορτώνεται στα αυτοκίνητα, ενώ παλιά στα ζώα και τοποθετείται σε μία αποθήκη (αχυρώνα) η οποία ανοίγει μόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ετοιμαστεί η κλαδαριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: kozanimedia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης