Καταργούνται τα Λατινικά και οι συντελεστές βαρύτητας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, 11:38
Καταργούνται  τα Λατινικά και οι συντελεστές βαρύτητας
Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείου.Οι αλλαγές

Σειρά αλλαγών ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

- Σχολές ελεύθερης πρόσβασης
-Κατάργηση Λατινικών και αντικατάστασή τους από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
- Κατάργηση συντελεστών βαρύτητας
-Εμπλουτισμός των Αρχών οικονομικής Θεωρίας
- Τρία τα μαθήματα κατεύθυνσης αντί για τέσσερα (έξι ώρες την εβδομάδα για το κάθε ένα).
- Τέσσερις αντί για τρεις οι ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία.
- Κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ' λυκείου
-Οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα ακολουθούν τις απολυτήριες στα σχολεία.Οι αλλαγές για την τελευταία τάξη του Λυκείου

Όσον αφορά στη Γ' τάξη του Λυκείου ανακοινώθηκε ότι η εν λόγω περίοδος φοίτησης μετατρέπεται σε προπαρασκευαστική για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το Λύκειο, εμπλουτίζεται με τρία μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μάθημα θρησκευτικών για μία ώρα και Φυσική Αγωγή για δύο ώρες.

Στο Γενικό Λύκειο προστίθενται δύο επιπρόσθετες ώρες από μαθήματα επιλογής.

Ενισχυμένο απολυτήριο

Σχετικά με το ενισχυμένο απολυτήριο, προβλέπεται η εξέταση ενδοσχολικού τύπου σε τέσσερα βασικά μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείουΣτα μαθήματα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), «Μαθηματικά», «Ιστορία», «Βιολογία» προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο πρώτο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μαθήματα (πλην της Φυσικής Αγωγής), επιβάλλεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου.

Οι πανελλαδικές παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Παραμένουν έτσι τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν εφέτος οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας (Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών) και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο.

Πατήστε εδώ για να δείτε την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για τις αλλαγές

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, 15:08