Σε ψυχολογικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του γηροκομείου των «ύποπτων θανάτων» στα Χανιά, καθώς όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στη δημοσιότητα τόσο από πρώην υπαλλήλους όσο και από συγγενείς θυμάτων. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται ακόμα και οι διαθήκες των 73 ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο στη συγκεκριμένη δομή.

Σε αποκαλύψεις για την υπόθεση προχώρησε σήμερα ακόμα ένας πρώην εργαζόμενος στη δομή, ο οποίος δήλωσε ότι, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, πέθαναν 14 άτομα σε μία εβδομάδα και τότε ήταν που αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι έβλεπαν ότι έχαναν κιλά οι δικοί τους και τους έφερναν απ’ έξω φαγητά… Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, όσοι μπορούσαν, και ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού» δήλωσε ο Δημήτρης Μαυρακάκης στον Ant1.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας γυρνούν τρία χρόνια πίσω για να ανακαλυφθεί τι ακριβώς συνέβαινε, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνώνται άλλοι 9 θάνατοι που σημειώθηκαν το 2021 στην «Αγία Σκέπη». Σημειώνεται μάλιστα ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή από το 2017 μέχρι και το 2020.

Μέσα από τις 20 καταθέσεις πρώην και νυν εργαζομένων του γηροκομείου και τις 12 καταγγελίες οικογενειών τροφίμων, οι αναλυτές της Ασφάλειας αναζητούν την άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου των θανάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες καταγγελίες, περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι». «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην νοσηλευτής. 

Οι ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους

Σοκ προκαλούν οι τελευταίες καταγγελίες πρώην εργαζομένου στη δομή, ο οποίος αναφέρει πως οι ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζομένους στο γηροκομείο.

«Δεν είχα δει ποτέ μου δικηγόρο, ούτε συγγενείς να έρχονται να κάνουν παράπονα για περιουσίες, αλλά είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου» τόνισε Δημήτρης Μαυρακάκης, συμπληρώνοντας πως έτυχε να ακούσει συναδέλφους του να λένε πως έχουν πάρει κάποια περιουσία.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηλικιωμένους να μην είχαν κληρονόμους και ο θάνατός τους να προέκυψε από ενέργειες που δεν δικαιολογούνται.

«Τους έβριζαν, τους έλεγαν “τα χούφταλα, τα σάψαλα”»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην γυναίκα υπάλληλος του οίκου ευγηρίας, οι υπεύθυνοι έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». H ίδια μάλιστα ανέφερε πως οι τρόφιμοι δέχονταν απίστευτη λεκτική αλλά και σωματική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν “τα χούφταλα, τα σάψαλα”» καταγγέλλει, τονίζοντας πως σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι εκεί ήταν ανειδίκευτοι. «Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία» διευκρινίζει.

Συνελήφθη νοσηλευτής

Παράλληλα, στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων κρατείται νοσηλευτής της δομής ηλικιωμένων, καθώς έχει υποβληθεί μήνυση σε βάρος του για δυσφήμιση διά του Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, η κατηγορία είναι αυτή της συκοφαντικής δυσφήμισης, με αφορμή διάλογο που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, φέρεται να ανέφερε κάτω από διαδικτυακό δημοσίευμα το όνομα εργαζόμενης στο γηροκομείο, αποδίδοντάς της κατηγορίες.

Ο νεαρός εργαζόμενος κρατείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο νοσηλευτές. Πάντως και οι τρεις είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα στον εισαγγελέα.

Αντιπερισπασμός από την ιδιοκτήτρια

Με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου τις διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας πως «θα φανεί η αλήθεια».

Μιλώντας στην κάμερα της «Νέας Τηλεόρασης Κρήτης», η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είπε: «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίας επί 12 συναπτά έτη. Όλα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί».

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις καταγγελίες από εργαζόμενο για κακομεταχείριση ηλικιωμένων και στην αναφορά του για «14 θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα», ο συνήγορος της ιδιοκτησίας του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, Νίκος Ρουσσόπουλος, είπε ότι πρόκειται για άνθρωπο που εργάστηκε για έξι μήνες στο γηροκομείο και ότι επέδειξε τέτοια συμπεριφορά που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει καταγγελία από την επιχείρηση σε βάρος του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Ρουσσόπουλος, ενώ έπρεπε να εργάζεται, δήλωνε ασθενής και έπινε καφέ στα Χανιά ή άλλη φορά, ενώ είχε από λάθος πληρωθεί δύο φορές τον μισθό του, δεν ήταν συνεργάσιμος για την επιστροφή του ποσού. Επιπλέον είπε ότι δεν είναι αξιόπιστη ούτε η δεύτερη πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο η οποία έχει κάνει καταγγελίες για την κατάσταση στον οίκο ευγηρίας.

«Σε 15 μήνες υπάρχουν 24 θάνατοι, μιλάμε για περίπου 60 θανάτους σε βάθος τριετίας, αριθμός που είναι πολύ χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θανάτων των φιλοξενούμενων σε γηροκομεία, που ανέρχεται στο 78%» είπε ο κ. Ρουσσόπουλος για την υπόθεση που προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

To who is who του δικηγόρου Νίκου Ρουσσόπουλου

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος ήταν στέλεχος και υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, όπως και συνήγορος του κόμματος. Στη συνέχεια αποχώρησε και επιχείρησε να εκλεγεί βουλευτής στον νότιο τομέα Αττικής με το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου και τους Χριστιανοδημοκράτες του. 

Από στοιχεία που έχουν αναφερθεί στο διαδίκτυο, προκύπτει: 

Ο Νίκος Ρουσσόπουλος κατάγεται από το Κυνηγού της Πυλίας, του Νομού Μεσσηνίας. Γεννήθηκε το 1968  στην Αθήνα, μεγάλωσε στους Γαργαλιάνους και τελείωσε το Λύκειο στου Παπάγου στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική Αθηνών. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, εργάστηκε εκεί για πολλά χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και από το 1994 έως σήμερα δικηγορεί, έχοντας γραφείο στην Αθήνα και στην Καλαμάτα. 

Είναι παντρεμένος με τη γιατρό, δερματολόγο Αικατερίνη Λαμπρινοπούλου από την Κυπαρισσία και πατέρας ενός αγοριού. Αδερφός του είναι ο Γιώργος Ρουσσόπουλος, γνωστός γιατρός στην Αθήνα, ενώ είναι και πρώτος ξάδερφος (δύο αδερφών παιδιά) του βουλευτή της ΝΔ, Θόδωρου Ρουσσόπουλου.

Ήταν συνήγορος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής στην πολύκροτη δίκη και όπως ανέφερε και ο ίδιος: «Έχουν πλέον δημιουργηθεί μαζί μας δεσμοί αδερφικοί, αίματος…».

Όπως μάλιστα σημειώνει το sportstonoto.gr, «εμείς τον γνωρίσαμε ως αναπληρωματικό μέλος της προηγούμενης διοίκησης του ΠΣ Η Καλαμάτα, τον βλέπαμε μάλιστα σχεδόν κάθε Κυριακή στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, όταν αγωνιζόταν εκεί η αγαπημένη του Μαύρη Θύελλα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης