Στην αδυναμία της Διεύθυνσης Πρασίνου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη τη Ρόδο, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία, αναφέρθηκε την Τρίτη ο εντεταλμένος σύμβουλος για το Πράσινο κ. Στέφανος Κυριαζής, ο οποίος απάντησε και στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και ήρθε προς έγκριση το θέμα για την ανάθεση μέρους του έργου σε ιδιώτες.

Ο κ. Κυριαζής παρέθεσε ορισμένα στοιχεία για το αστικό πράσινο της πόλης, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 400 στρεμμάτων και καλύπτεται από δένδρα, θάμνους, πόες και χλοοτάπητες. Όπως είπε, οι χώροι αυτοί χρειάζονται τακτική φροντίδα, η οποία έχει να κάνει με εργασίες καθαρισμού, φρεζαρίσματα, ποτίσματα, κλαδέματα θάμνων, δένδρων, επεμβάσεις φυτοπροστασίας και φυτεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ανέφερε ότι στην πόλη υπάρχουν 7.000 δενδροστοιχίες, που χρειάζονται ετήσια κλαδέματα, βαρύ κλάδεμα τον χειμώνα και ελαφρύ το καλοκαίρι, ενώ είναι απαραίτητη η επίβλεψη και εκτέλεση έργων καταπολέμησης παράσιτων, εντόμων κ.λπ. σε σχολεία, δημόσια κτήρια και δημόσιους χώρους. Όπως είπε, όπου έχει κληθεί η υπηρεσία, έχει παρέμβει, ενώ ήταν παρούσα σε πολλές δημοτικές κοινότητες.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυριαζής, η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος καταβάλλει προσπάθειες να αντεπεξέλθει εκτελώντας όλες τις παραπάνω εργασίες με το λιγοστό προσωπικό που έχει.

Θέλοντας να καταδείξει τα δυσανάλογα νούμερα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το αστικό πράσινο της πόλης, ανέφερε: «Με τα αντίστοιχα στρέμματα και τους ανθοκηπουρούς που έχει η υπηρεσία, στον κάθε υπάλληλο αναλογούν 34 στρέμματα ετησίως με όλες τις παραπάνω εργασίες και σε κάθε κλαδευτή αναλογούν 1.167 δένδρα για να κλαδέψει και αυτά μόνο για την πόλη της Ρόδου. Εάν προστεθούν και οι παρεμβάσεις που κάνουν σε όλο το νησί όπου έχει και την ευθύνη η Διεύθυνση, είναι κατανοητές οι δυσκολίες και οι αγωνίες τους με τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Παλαιολόγο, σε εποχές που η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν είναι και η καλύτερη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οφείλουμε, όμως, να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε τόσο το περιβάλλον όσο και την αισθητική της πόλης, να είναι η καλύτερη δυνατή για τους πολίτες και τους επισκέπτες αυτού του νησιού» πρόσθεσε.

Γι’ αυτό και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο μετά το άνοιγμα του προϋπολογισμού ψήφισαν το έργο «Εγκαταστάσεις, αποκαταστάσεις και καλλωπισμός των κοινόχρηστων χώρων», με το ποσό των 65.000 ευρώ. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών για τη στήριξη προς τη Διεύθυνση.

Τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι αποκαταστάσεις αυτές είναι: η πλατεία Γέροντα έξω από τη νέα μαρίνα, η πλατεία Σύμης, το πάρκο Πατριάρχου Χριστοφόρου (σ.σ.: απέναντι από το Νεώριο), η νησίδα έξω από το Ροδίνι και το πάρκο στο Ενυδρείο.

Τα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι: αποκατάσταση-συντήρηση φυτωρίων, ανάπλαση παρτεριών στην οδό Εθνικής Αντίστασης, αντικατάσταση δενδροστοιχιών Μεγάλου Κωνσταντίνου, εγκατάσταση δικτύου άρδευσης σε πάρκα και νησίδες, ανάπλαση παρτεριών στα Κρητικά, αντικατάσταση δενδροστοιχιών στην οδό Κυρά της Ρω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες που έθεσαν για το Πράσινο.

Όσο για το κέντρο της πόλης, έχουν ήδη προγραμματίσει τα νέα φυτώρια που έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο καλλωπισμού και ήδη φυτεύονται μικρά και χρωματιστά λουλούδια, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα στο κέντρο της πόλης με την έναρξη της σεζόν.

Παράλληλα, έχουν προγραμματίσει σε κεντρικά σημεία, όπως είναι οι οδοί Εθνικής Αντίστασης, Μεγάλου Κωνσταντίνου, Παπάγου, Ηρώων Πολυτεχνείου και το Νεώριο, κλαδέματα και στο προσεχές διάστημα σε τουριστικά σημεία, όπως η Λίνδος, το Φαληράκι, η Παλιά Πόλη, το Μανδράκι και η λεωφόρος 7ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που εκφράστηκαν στο Δ.Σ., ο κ. Κυριαζής είπε ότι το μοναδικό «όχι» ήταν από τον επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργο Υψηλάντη.

«Το “όχι” του κ. Υψηλάντη μου θυμίζει το “όχι” που έγινε “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε όλο “όχι” και σήμερα τα γυρίζει και λέει όλο “ναι”. Οπότε και ο κ. Υψηλάντης, εάν ήταν στη δημοτική αρχή, θα έλεγε “ναι”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης