Την απόλυτη ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα Expansion η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι υποψήφια για το αξίωμα της Γ.Γ. του Ο.Ο.Σ.Α.

Η εφημερίδα αναδεικνύει το γεγονός ότι η κυρία Διαμαντοπούλου επελέγη ως υποψήφια «από τον Έλληνα πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι ανήκε στην αντιπολίτευση» και σημειώνει ότι «η κούρσα για την ανάληψη των ηνίων του Οργανισμού φθάνει στο τέλος της με τη Διαμαντοπούλου να βρίσκεται μεταξύ των τελικών υποψηφίων». Στη συνέντευξή της η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το τι σημαίνει να υπάρξει για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής του ΟΟΣΑ, η κα. Διαμαντοπούλου χρησιμοποίησε το παράδειγμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ: «Το έδειξε η Κάμαλα Χάρις σε όλα τα κορίτσια του κόσμου ότι το φύλο δεν αποτελεί πια εμπόδιο για να κατακτήσεις τα όνειρά σου. Η θέση του Γ.Γ. στον Ο.Ο.Σ.Α. δεν είναι βέβαια η αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Πρόκειται όμως για έναν διεθνή οργανισμό με επιρροή και το να εκλεγεί γυναίκα επικεφαλής θα αποτελούσε σίγουρα έμπνευση για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια να σπάσουν τους φραγμούς. Θα σήμαινε ότι σπάμε άλλη μία “γυάλινη οροφή”. Η ισότητα των φύλων είναι πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα. Ο Πέδρο Σάντσεζ άνοιξε τον δρόμο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε κυβέρνηση στην ιστορία της Ισπανίας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά του» είπε.

Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητές της, στην περίπτωση που εκλεγεί, η κα. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «απόλυτη προτεραιότητα στη μετά Covid εποχή είναι η έμφαση στην εξάλειψη των αποκλεισμών: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες μεταξύ κρατών, γενεών και φύλων. Με αυτό το στόχο, έχουν μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών για την ψηφιακή μετάβαση, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης. Είναι επίσης κρίσιμο να γίνει κατανοητή στον κόσμο η σημασία του ΟΟΣΑ. Η επιρροή του είναι τεράστια και τα αποτελέσματα της δουλειάς του δεν πρέπει να περιορίζονται μόνον μεταξύ τεχνοκρατών ή κυβερνητικών αξιωματούχων. Για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ καταπολεμά τη φοροδιαφυγή για να μειώσει την απώλεια εσόδων για τις κυβερνήσεις που υπολογίζεται ότι ανέρχονται μέχρι τα 240 δισ. δολάρια. Τώρα που τα κρατικά έσοδα περιορίζονται, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να βάλουν χρήματα στο ταμείο τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η Άννα Διαμαντοπούλου γύρισε στο 1992 και το πιο διάσημο σλόγκαν των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ: «Επιτρέψτε μου να παραφράσω τον πρόεδρο Κλίντον: “Είναι η κλιματική αλλαγή, ανόητε!”. Ας αρχίσουμε λοιπόν από το συμπέρασμα: οφείλουμε να ανοικοδομηθούμε με πράσινο τρόπο και για να το καταφέρουμε πρέπει να πείσουμε πολίτες και επιχειρήσεις να προτιμήσουν καθαρές πηγές ενέργειας αντί των ρυπογόνων. Η φορολόγηση των εκπομπών αερίων είναι αποτελεσματικός τρόπος για να παρακινηθούν αυτοί που εκπέμπουν να επιλέξουν εναλλακτικές πηγές με λιγότερο κόστος. Επιπλέον δείχνει και μια σημαντική πολιτική δέσμευση που είναι να ωθήσουμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Απομένει βέβαια να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής, κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι χώρες του ΟΟΣΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021: «Νομίζω ότι, αφού υπάρχουν εμβόλια, δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψουμε ότι οι οικονομίες μας θα έχουν ισχυρή ανάκαμψη. Αλλά κανείς δεν είναι προφήτης. Ειδικά τώρα δεν ενδείκνυται να βασίζουμε τις πολιτικές μας σε οδικούς χάρτες. Η πανδημία μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε τα όριά μας στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Ο κόσμος έγινε απρόβλεπτος και πρέπει να σχεδιάσουμε πολιτικές ετοιμότητας που διασφαλίζουν την απορρόφηση μελλοντικών επιπτώσεων. Για τον λόγο αυτό στη δήλωση των στόχων μου που ετοίμασα για τον ΟΟΣΑ έδωσα έμφαση στη δημιουργία ενός Κέντρου Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης που θα διερευνά και θα εντοπίζει διαφορετικά σενάρια για το μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης