Να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το ΚΕΘΕΑ ζητεί από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στη λειτουργία του.

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει ότι το ΚΕΘΕΑ «αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το φθινόπωρο του 2019, όταν η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέτρεψε το “αυτοδιοίκητο” που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας. Στις κοινωνικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ ότι θα το “εξυγιάνει” και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της Γενικής Συνέλευσης».

Ο κ. Ξανθός ζητεί από τον υπουργό Υγείας να μιλήσει ανοιχτά για την πολιτική του βούληση σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται και καταλήγει: «Θεωρούμε ότι για ζητήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και στη Δημόσια Υγεία εν γένει είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος και, κυρίως, ο συνολικότερος στρατηγικός σχεδιασμός για τον χώρο των εξαρτήσεων. Με επίκεντρο πάντα τον εξαρτημένο, τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης