Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγναντα, του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία. Με μήνυμα του 112 δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Πηγάδι, ενώ η φωτιά κινείται και προς τους οικισμούς Λουκά και Καρυά. 

Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση, έχοντας πλησιάσει τα πρώτα σπίτια και για αυτό τον λόγο διατάχθηκε άμεσα η εκκένωση του χωριού. Το έργο της πυροσβεστικής βοηθείται από το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει πευκόδασος ή άλλα ριτινούχα κωνοφόρα, αλλά δρύες που καίγονται δυσκολότερα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στο σημείο αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δυνάμεων και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 115 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Μάλιστα, ένας πυροσβέστης, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης, διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυροσβέστης της 6ης ΕΜΑΚ, φέρει εγκαύματα.

Πως συνέβη ο τραυματισμός

Σε μια χαράδρα στην περιοχή της Άγναντα Ηλείας επιχειρούσε ο πυροσβέστης που  τραυματίστηκε νωρίς το μεσημέρι και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Πάτρας για να τον περιθάλψουν οι γιατροί. Πρόκειται για έμπειρο στέλεχος της ΕΜΑΚ ο οποίος υπέστη εγκαύματα στα χέρια και οι γιατροί αφού τον εξέτασαν και του έδωσαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, πήρε εξιτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΜΑΚίτης γλίτωσε τα χειρότερα καθώς όλα συνέβησαν όταν ο άνεμος γύρισε ξαφνικά προς το μέρος του με αποτέλεσμα το σώμα του να δεχτεί όλο το πυροθερμικό φορτίο και την ένταση της πυρκαγιάς.

Συνάδελφοι του έλεγαν στο zougla.gr,ότι «έφερε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να προστατευθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα». 

Ένας δεύτερος πυροσβέστης τραυματίστηκε στο κεφάλι από εναέρια ρίψη ύδατος και σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου, ζητήθηκε λεωφορείο για να απομακρύνει κατοίκους του χωριού, ενώ όπως τόνισε, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όμως οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Και νέα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην Ηλεία, κοντά στον οικισμό Σίμιζα της Δ.Ε. Τραγανού.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου με 14 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρεί 1 ελικόπτερο.

Πύρινο μέτωπο ξέσπασε και στην  Βάρδα, με την κατάσταση εκεί να είναι πιο δύσκολη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες, πέρα από αγροτοδασική έκταση, καίνε και έκταση με θερμοκήπια.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης