Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους πολίτες της Κρήτης ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τις περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί στο νησί.

Εδώ και δύο μήνες οι φαρμακοποιοί στο Ηράκλειο καλούνται να απαντήσουν σε αρκετές ερωτήσεις πολιτών που έχουν θορυβηθεί ως προς τις παρενέργειες που καταγράφονται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο για τις θρομβώσεις που προκαλεί το AstraZeneca. Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα πολιτών επιθυμούν να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κόσμος είναι ανήσυχος αρκετά. Οι περισσότεροι, αν έχουν την δυνατότητα, επιλέγουν διαφορετικό εμβόλιο. Στις ηλικίες που δεν έχει ακόμα ανοίξει το σύστημα, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να γίνουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για να πάνε σε Pfizer» επισημαίνει μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστείδης Σκουντάκης, ο οποίος εικάζει πως «όταν ανοίξει η πλατφόρμα στις νεότερες ηλικίες θα υπάρξουν πολλές ακυρώσεις».

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο φαρμακοποιός και μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδηλάκης.

«Έρχονται στο φαρμακείο και κάνουν ερωτήσεις για θρομβώσεις καθώς και για άλλες παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο. Όσοι μπορούν επιλέγουν άλλο εμβόλιο. Θεωρώ πως όλη η υπόθεση με το AstraZeneca χειρίστηκε άκομψα από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους. Γι’ αυτό και προκάλεσε έντονη ανησυχία στο κοινό. Δεν είναι τόσο οι περιπτώσεις παρενεργειών που φόβισαν τον κόσμο όσο ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικανδηλάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρέθυμνο: Κάποιοι δεν πήγαν καθόλου να εμβολιαστούν

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Ρέθυμνο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν.

«Εδώ και δύο μήνες υπάρχει μία έντονη ανησυχία από τους ανθρώπους ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα φαρμακεία του Ρεθύμνου και ρωτούν για την Αstrazeneca και το εμβόλιό τους. Υπάρχει προβληματισμός για τις περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κόσμος με τη λέξη “θρόμβωση” τρομάζει και είναι πολύ επιφυλακτικός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να αλλάξουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και είτε καθυστερούν να το κάνουν, είτε δεν πάνε καν να εμβολιαστούν» τόνισε μιλώντας στο cretapost η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ξεκίνησε η ηλικιακή ομάδα 60-64 που ήταν μόνο με Αstrazeneca αρκετοί δεν πήγαν καθόλου να εμβολιαστούν εξαιτίας του εμβολίου και στην πορεία αποφάσισαν να μείνουν ανεμβολίαστοι».

Ζητούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca στο Λασίθι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το… Λασίθι με αρκετούς να επιλέγουν το εμβόλιο της Pfizer αντί της AstraZeneca.

«Η δυσπιστία του κόσμου ως προς το να κλείνει ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει. Πράγματι, υπάρχει διάθεση για ακύρωση και όταν έρχονται για πρώτη φορά να κλείσουν ραντεβού υπάρχει η δήλωση “αν μπορώ να κάνω Pfizer και όχι AstraZeneca”. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν επιλέγει το AstraZeneca. Περιμένει να γίνουν διαθέσιμα τα άλλα εμβόλια. Μία μειοψηφία ανθρώπων, κυρίως άντρες, το επιλέγουν» επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου, Κωνσταντίνος Καλδής, ενώ παράλληλα τονίζει πως υπάρχουν κάποιοι που ζητούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση.

«Επίσης, έχουμε και περιπτώσεις -για την ώρα λίγες- που ζητούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο. Αυτό όμως δεν γίνεται. Δεν γίνεται ούτε τεχνικά -σου απαγορεύει η πλατφόρμα να το κάνεις-, δεν επιτρέπεται όμως και ιατρικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλδής.

Μάλιστα, ο κ. Καλδής τονίζει πως όλο αυτό το αρνητικό κλίμα για την AstraZeneca πυροδοτήθηκε από την κακή διαχείριση.

«Θέλω να τονίσω ότι στην ανωμαλία που έχει προκληθεί ως προς το AstraZeneca έχει παίξει μεγάλο ρόλο η πολύ κακή αντιμετώπιση κεντρικά του προβλήματος όταν πρωτοέγινε. Υπήρξε διγλωσσία, αναποφασιστικότητα και συνεχίζεται να υπάρχει. Αυτό μόνο θετικό δεν είναι. Η κίνηση της Ελλάδος να δώσει 30-39 μόνο AstraZeneca δεν ήταν σωστή γιατί αμέσως αναρωτιέται ο άλλος για ποιον λόγο γίνεται αυτό. Επίσης όταν η AstraZeneca δεν συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας διαδικασιών και η Ευρώπη δεν παίρνει άλλες δόσεις αμέσως κινδυνεύουν οι δεύτερες δόσεις. Αυτό ευτυχώς στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει γιατί είχε εξαρχής μεριμνήσει το κράτος και υπολόγισε σωστά τις δόσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει χωρίς δεύτερη δόση άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα» ανέφερε σχετικά ο κ. Καλδής.

«Κέρδισε» τη νεολαία το AstraZeneca στα Χανιά

Διαφορετική είναι η εικόνα στα Χανιά, καθώς φαίνεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca δημιούργησε δυσπιστία στους 45 και άνω αλλά «κέρδισε» τη νεολαία.

«Η εικόνα που πρωταντικρίσαμε με την ηλικιακή ομάδα των 45+ που είχαν το δικαίωμα της επιλογής ασφαλώς επέλεγαν το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο θεωρούσαν πως είναι το πιο ασφαλές και δεν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα θρομβώσεων. Όταν άνοιξε η ηλικιακή ομάδα των 30+ με το εμβόλιο της AstraZeneca η εικόνα άλλαξε. Έγιναν πάρα πολλά ραντεβού και έφτασαν να μην υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για αυτό το εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

»Αυτό έγινε επειδή πολλοί από τους νέους ανθρώπους δεν είχαν προβληματισμό ως προς τις παρενέργειες και καιγόντουσαν να εμβολιαστούν ενόψει της εργασίας τους στον τουρισμό και στην εστίαση» επισήμανε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

Παράλληλα ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως τα τελευταία περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στο νησί προκάλεσαν περισσότερα ερωτηματικά, ενώ μία μικρή μερίδα ανθρώπων εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει τη δεύτερη δόση.

«Τα τελευταία περιστατικά των θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στο νησί εντείνανε τη συζήτηση για τις θρομβώσεις και υπήρξε προβληματισμός για τη δεύτερη δόση σε αυτούς που έκαναν την πρώτη. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση, κάτι τέτοιο όμως και δεν ενδείκνυται αλλά και δεν γίνεται βάσει συστήματος. Όποιος κάνει την πρώτη, κάνει τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης.

Πηγή: cretapost

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης